Recenze

Nejlepší olej ze supermarketu: kupujete tyto v roce 2024 i vy?

Nejlepší olej ze supermarketu: kupujete tyto v roce 2024 i vy?

Rostlinné oleje, sádlo nebo ghí. Na každý pokrm se hodí jiný druh tuku. Rostlinné oleje nahradily původní živočišné produkty. Ovšem ne každý olej stojí skutečně za to. Na pultech obchodních řetězců jsou dostupné nejrůznější druhy olejů. Jaký slunečnicový, řepkový nebo olivový je ten nejlepší?

  • nejlepší slunečnicový olej
  • nejlepší řepkový olej
  • nejlepší olivový olej
  • jak vybírat rostlinný olej

Nejlepší slunečnicový olej

Slunečnicový olej patří mezi jeden z nejoblíbenějších druhů olejů. Ačkoliv je využíván na všechny druhy příprav pokrmů, není příliš vhodný na smažení. Z nezávislého hodnocení dTest vyplynuly následující nejlepší slunečnicové oleje:

  • dmBio Sonnenblumenöl Kaltgepresst
  • Bell Zvolen Rastlinný olej slnečnicový

Nejlepší řepkový olej

Žlutá pole, kam se podíváš. Řepka je čím dál oblíbenějším druhem oleje. Je často mnohem levnější než olej slunečnicový. Navíc je velmi vhodný na smažení. V rámci testování dTest byly jako nejlepší řepkové oleje následující:

  • Lidl/Vita D’or Řepkový olej
  • Glencore Rodinná edice Řepkový olej

Nejlepší olivový olej

Pokud jste ochutnali kvalitní olivový olej, jistě jste cítili jeho nezaměnitelnou plnou chuť. Je to způsobeno tím, že pojem extra panenský znamená lisovaný za studena, díky čemuž je olej plný chuti, ale také živin. V rámci hodnocení dTestu překvapivě vyhrály následující produkty:

  • Albert Quality Extra panenský olivový olej
  • Borges Extra Virgin Olive Oil Original
  • Ondoliva Selection Extra Virgin Olive Oil

Jak vybírat rostlinný olej

Ne všechny oleje jsou vhodné pro všechny způsoby tepelné úpravy v kuchyni, a to zejména na smažení.

Například slunečnicový olej není příliš vhodný pro smažení z důvodu nízké tepelné stability. Mnohem vhodnější je na smažení rafinovaný olej řepkový, který má mnohem vyšší tepelnou stabilitu. Rozdíly jsou také v rafinovaných olejích, které se lisují za tepla, a nerafinovaných olejích, které se lisují za studena.

Naopak olivový olej vám příjemně ochutí salát právě díky své plné a výrazné chuti.

Zdroj:

https://www.dtest.cz/testy-vyrobku-1129/test-slunecnicoveho-oleje

https://www.dtest.cz/testy-vyrobku-789/extra-panenske-olivove-oleje

https://www.dtest.cz/testy-vyrobku-946/repkovy-olej