Další

Co zasadit na jaře, abyste měly krásnou zahradu i balkon až do zimy

Co zasadit na jaře, abyste měly krásnou zahradu i balkon až do zimy

Po dlouhých zimních měsících se většina z nás konečně těší na první jarní paprsky. S tím je spojeno i probouzení se přírody. Kromě toho se začíná po zimě vzpamatovávat i naše zahrada. Které květiny zasadit v tomto období, aby nám dělaly radost co nejdéle? A kterými rostlinami prozářit náš balkon? To se dozvíte v dnešním článku.

Cibuloviny do truhlíku i na záhon

Na své zahradě s prvním sluníčkem nejspíš objevíte sněženky a bledule. Mezi další cibuloviny, které je vhodné na počátku jarního období vysadit, patří například krokusy či modřence, které vykvétají nejen v modré barvě, jenž je pro ně typická, ale také v bílé či růžové.

Tyto drobnější odrůdy vysaďte do truhlíku do popředí. Za ně lze nasázet rostliny, které dorůstají vyššího vzrůstu jako například tulipány či narcisky. Cibulky sázejte klidně blízko k sobě, ale určitě ne tak, aby se sebe dotýkaly. Rostlinky se totiž příliš nerozrostou, tak aby v truhlíku nevznikly zbytečné nevzhledné mezery. Nejhlouběji vysaďte ty, které kvetou nejpozději nebo ty které dosahují největšího vzrůstu.

Odolné dvouletky

Mezi odolné lze zařadit také dvouleté rostliny jako jsou macešky, které jsou vydrží i ranní mrazíky, violky či pomněnky. Osázený truhlík ozvláštněte třeba kroucenou vrbou či lískou. Aby měly rostliny prostor na aklimatizaci, nechte truhlíky pár dní na studenějším a světlejším místě.

V záhonku se pak krásně vyjímají zahradní odrůdy sedmikrásek, které doslova hýří nejrůznějšími barvami.

Na zahradu letničky a trvalky

Venkovní záhon kromě klasických cibulovin a dvouletek můžou zpestřit trvalky a letničky, které kvetou v podstatě po celou dobu vegetační sezóny. Každoročně je však potřeba, vysazovat nové rostliny a dopřát jim pravidelnou údržbu. Oproti tomu trvalkový záhon potřebuje dostatek péče v podobě pravidelného odplevelování. Vysadit tak lze slunečnice, cínie, měsíček. Slunci pak odolá třeba levandule.