Výživa a doplňky

Rozdíl mezi chlebovou a normální moukou

Rozdíl mezi chlebovou a normální moukou

Zajímá vás jaký je hlavní rozdíl mezi chlebovou a normální moukou a zda se vyplatí investovat vyšší částka do pořízení chlebové? V následujícím článku si rozebereme všechny specifikace a zodpovíme na vaše otázky.

Klasická mouka má méně vlákniny a je světlejší

U klasické mouky dochází během mletí k odstraňování obilky a zrno tedy není mleto v celé své konzistenci. Z toho důvodu je mouka světlejší, obsahuje méně vlákniny a hodí se spíše pro rohlíku nebo různých domácích buchet. Klasická mouka také obsahuje méně lepku.

Chlebová mouka a celozrnná mouka se na chléb hodí více

Naopak mouka s označením chlebová má obvykle vyšší podíl vlákniny a při mletí u ní není odstraněna obilka Zrno je mleté vcelku a mouka je pak podstatně tmavší. V podstatě se jedná o ekvivalent celozrnné mouky, která se dá pro pečení chleba také dobře využít. Jak již bylo řečeno, chlebová mouka obsahuje větší množství lepku. Samozřejmě se více hodí pro pečení chleba a není potřeba k ní přimíchávat další druhy.

Mohlo by vás také zajímat: Co obsahují jablka

Rozdílné ceny

Chlebová mouka je oproti klasické mouce také o pár korun dražší. V době psaní tohoto článku (září 2022) se cena chlebové mouky v běžném supermarketu pohybovala okolo 35 Kč za kilo. Běžná mouka se pak dala pořídit již od od 20 Kč a běžná cena se pohybovala kolem hranice 27 Kč za kilo.

Zdroj: Bonapetit.com