Zdraví

Proč je burčák zdravý? 5 věcí, které byste měli vědět o burčáku

Proč je burčák zdravý? 5 věcí, které byste měli vědět o burčáku

Burčák se řadí mezi nejzdravější nápoje. Kromě až šesti procent alkoholu v něm totiž najdete minerály a kvasinky s komplexem vitamínu B. To ale zdaleka není všechno… Seznamte se s pěti zajímavostmi o tomto lahodném nápoji.

Pravý je jen český

Podle zákona může nést označení “burčák” jen výrobek z původem českých hroznů. Vyrábí se jako částečně zkvašený mošt vinné révy. Správný burčák je kombinací chuťově vyváženého poměru alkoholu (až 6 %), cukru a kyselin. 

Správný čas

I když se “burčák” začíná objevovat už od začátku srpna, jde zpočátku jen o zkvašený mošt z hroznů, který se importuje ze Slovenska a z Maďarska. Pravý tuzemský burčák dozrává od začátku září a je k dispozici až do konce listopadu. Nejprve dozrávají bílé odrůdy (Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay) a až od druhé poloviny září ty modré. Podle vinařů je správný burčák s ideálním poměrem cukru, alkoholu a stupněm kvašení starý maximálně 3 dny.

Druhy a kvalita

Nejvíce se prodává bílý burčák, jen občas se setkáte z růžovým nebo červeným. Kvalitní nápoj poznáte podle světle žluté barvy a různé míry zakalení. Správný burčák je lahodný a nechutná ani příliš sladce, ani trpce. Drobné usazeniny na dně a stěnách lahve nejsou závadou. 

Zdravé složení

Burčák skutečně obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Najdeme v něm minerály, bílkoviny, stopové prvky, velké množství vitamínů a kvasinek. Tyto látky mají příznivý vliv nejen na trávicí systém. Kvasinky navíc obsahují důležitý B-komplex, který pozitivně působí na metabolismus a nervový systém – pomáhá tělu vyrovnat se se stresem a snižuje riziko vzniku psychických onemocnění. Vitamín B1 (thiamin) navíc podporuje srdeční činnost. Obsažená kyselina pantothenová preventivní funkci proti onemocněním sliznic a trávicího ústrojí.

Skladování a pití

Při převozu a uchovávání burčáku nezapomínejte průběžně povolovat uzávěr lahve a upouštět vznikající oxid uhličitý. Jinak riskujete možnost “exploze”. I když je nápoj kvůli jeho skvělé chuti těžké přestat pít, myslete na to, že jde o alkohol. Dokud sedíte, je vše v pořádku, ale když vstanete, může se vám pěkně zatočit hlava. Pokud vypijete více než litr na jedno posezení, může se dostavit i lehká kocovina.