Zdraví

Proč je zázvorový čaj zázračný nápoj? Má těchto 6 pozitivních účinků!

Proč je zázvorový čaj zázračný nápoj? Má těchto 6 pozitivních účinků!

Dnes už snad každý ví, že zázvorový čaj je velmi zdravý nápoj. Nejčastěji si jej všichni dopřejeme s citronem a medem, když jsme nemocní, avšak pozitivní a ozdravné účinky nemá jen v těchto chvílích. Tento zázračný nápoj má hned několik pozitivních účinků na zdraví. Víte jaké?

  • zažívání
  • hubnutí
  • protizánětlivé a antioxidační účinky
  • proti bolestem hlavy a migréně

Zažívání

Jedním z účinků, které zázvorový čaj má, je zklidnění zažívání a celkově trávicího traktu. Pro mnohé jedince je vhodnější více než léky na zklidnění žaludku. Jistě jsou vám známy také například zázvorová lízátka, která si ženy dopřejí při těhotenských nevolnostech.

Hubnutí

Nikdy bychom si nedovolili tvrdit, že díky pití zázvorového čaje zhubnete, avšak díky procesům, které se v tělu projeví pravidelným popíjením, mohou mít pozitivní dopad na redukci váhy. Nejenže díky nebudete mít zbytečně chutě, ale také zvyšuje celkovou teplotu těla.

Protizánětlivé a antioxidační účinky

Zázvor obsahuje velké množství antioxidantů, které mohou sloužit jako prevence před rakovinou slinivky či slepého střeva. Nesmíme také ale opomenout protizánětlivé účinky zázvorového čaje, které nám pomáhají dostat se z nemoci.

Proti bolestem hlavy a migréně

Vědci zkoumali také účinky zázvorového čaje na bolest hlavy a jejich zjištění vás možná překvapí. V rámci tohoto výzkumu bylo totiž zjištěno, že zázvorový čaj má pozitivní účinky na zmírnění bolesti hlavy. Pravidelným pitím můžete také předcházet migrénám, pokud na ně trpíte.

Jak správně uvařit zázvorový čaj?

Aby si zázvor zachoval všechny své zdraví prospěšné účinky a vytěžili jste z něj maximum, je nutné tento čaj dobře uvařit. Ačkoliv jsou na trhu dostupné už sáčkové čaje, nejlepších účinků dosáhnete konzumací čaje z čerstvého zázvoru. Ten nastrouhejte najemno a následně zalijte horkou, nikoli vroucí vodou. Nechte alespoň 5 minut vylouhovat a přelijte přes sítko.

Čím déle necháte zázvor louhovat, tím bude čaj silnější – kořeněnější a pálivější.