Hledáte univerzální přílohu, které se hodí téměř ke každému jídlu? Vyzkoušejte brambory. Připravit je můžete na spoustu způsobů. Je libo brambory pečené, bramborovou kaši, hranolky nebo krokety? A nebo máte chuť na bramboráčky? Tady jsou tipy na ty nejlepší přílohy z brambor.
Bramborová kaše
Připravte z brambor kaši. Pokud už vám kaše zevšedněla, vylepšete ji muškátovým oříškem nebo místo mléka použijte smetanu. Chcete-li kaši obohatit o další chutě, nechte brambory vařit ve vodě společně s mrkví, dýní, hráškem nebo třeba brokolicí. Potom připravte kaši jako obvykle.
Pečené brambory
Jak připravit pečené brambory, aby byly krásně křupavé? Nakrájejte brambory na stejně velké kousky (na tvaru nezáleží) a nechte je chvíli namočené ve studené vodě, abyste je zbavily přebytečného škrobu. Poté brambory důkladně osušte, dejte je na plech, pokapejte olivovým olejem, posypte oblíbeným kořením a dejte péct na 220 stupňů. Ideální je, když se brambory nepřekrývají.
Bramboráčky
Nejlepší bramboráčky připravíte ze syrových brambor. Oloupejte je, nastrouhejte najemno, slijte přebytečnou vodu a pak brambory přelijte horkým mlékem. Přidejte mouku, česnek, majoránku a sůl. Bramboráky smažte na vepřovém sádle dozlatova.
Krokety
Krokety si nemusíte objednávat jen v restauraci, ale uvařit si je může i doma, a to z předem uvařených moučných brambor. Po uvaření stačí brambory rozmačkat, přidat do nich dva žloutky, sůl a muškátový oříšek a můžete začít tvořit kuličky. Nakonec kuličky namočte v rozšlehaném vejci, obalte ve strouhánce a smažte dozlatova. Máte hotovo.
Bramborové noky
Bramborové noky doporučujeme ozvláštnit citronovou kůrou. Citron totiž těstu dodá svěžest. Do těsta na noky můžete přidat i špenát nebo třeba mladé kopřivy. Případně lze přidat i najemno nasekanou šalvěj.