Recepty

Luxusní přílohy: Hodí se skoro ke všemu

Luxusní přílohy: Hodí se skoro ke všemu

Hledáte univerzální přílohu, které se hodí téměř ke každému jídlu? Vyzkoušejte brambory. Připravit je můžete na spoustu způsobů. Je libo brambory pečené, bramborovou kaši, hranolky nebo krokety? A nebo máte chuť na bramboráčky? Tady jsou tipy na ty nejlepší přílohy z brambor.

Bramborová kaše

Připravte z brambor kaši. Pokud už vám kaše zevšedněla, vylepšete ji muškátovým oříškem nebo místo mléka použijte smetanu. Chcete-li kaši obohatit o další chutě, nechte brambory vařit ve vodě společně s mrkví, dýní, hráškem nebo třeba brokolicí. Potom připravte kaši jako obvykle.

Pečené brambory

Jak připravit pečené brambory, aby byly krásně křupavé? Nakrájejte brambory na stejně velké kousky (na tvaru nezáleží) a nechte je chvíli namočené ve studené vodě, abyste je zbavily přebytečného škrobu. Poté brambory důkladně osušte, dejte je na plech, pokapejte olivovým olejem, posypte oblíbeným kořením a dejte péct na 220 stupňů. Ideální je, když se brambory nepřekrývají.

Bramboráčky

Nejlepší bramboráčky připravíte ze syrových brambor. Oloupejte je, nastrouhejte najemno, slijte přebytečnou vodu a pak brambory přelijte horkým mlékem. Přidejte mouku, česnek, majoránku a sůl. Bramboráky smažte na vepřovém sádle dozlatova.

Krokety

Krokety si nemusíte objednávat jen v restauraci, ale uvařit si je může i doma, a to z předem uvařených moučných brambor. Po uvaření stačí brambory rozmačkat, přidat do nich dva žloutky, sůl a muškátový oříšek a můžete začít tvořit kuličky. Nakonec kuličky namočte v rozšlehaném vejci, obalte ve strouhánce a smažte dozlatova. Máte hotovo.

Bramborové noky

Bramborové noky doporučujeme ozvláštnit citronovou kůrou. Citron totiž těstu dodá svěžest. Do těsta na noky můžete přidat i špenát nebo třeba mladé kopřivy. Případně lze přidat i najemno nasekanou šalvěj.