Také se vám urodilo velké množství jablek a nevíte, co s nimi? Upečte si luxusní buchtu. Jedná se o chutný jablečný koláč. Tyto recepty si určitě zamilujete.
Recept č.1 na dortovou formu
Suroviny pro přípravu těsta:
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- špetka soli
- 100 g másla při pokojové teplotě
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
Postup přípravy:
Obě mouky prosijte na vál, přidejte cukr, sůl a promíchejte. Vytvořte dolík a do něj dejte žloutek, vodu a změklé máslo. Rukama vypracujte těsto, které nechte půl hodiny v lednici. Před další prací jej nechte zvláčnět na pokojovou teplotu. Formu vymažte máslem. Těsto vyválejte a přeneste do formy.
Suroviny pro přípravu náplně:
- 3 jablka oloupaná a zbavená jádřinců
- 3 polévkové lžíce cukru
- 50 g másla
- meruňková zavařenina
Postup přípravy:
Jablka nakrájejte na plátky, dejte na placku, posypte cukrem a rozprostřete kousky másla. Pečete v předehřáté troubě na 180ºC. Po upečení můžete jablka potřít meruňkovou marmeládou.
Recept č.2 na dortovou formu
Suroviny pro přípravu těsta:
- 350g hladké mouky
- 220 g másla
- 2 lžic studené vody
- špetka soli
1 vejce na potření těsta a cukr na posypání.
Postup přípravy:
Mouku prosijte do misky. Přidejte sůl, na kousky pokrájené máslo a vodu a vypracujte těsto. To rozdělte na dva stejné díly a nechte vychladnout v lednici alespoň půl hodiny. Nechte odležet při pokojové teplotě. Jeden z dílů rozválejte tak, aby bylo větší, než forma a přeneste jej do formy. Narovnejte i do krajů. Druhý díl vyválejte a nakrájejte na tenké proužky.
Suroviny pro přípravu náplně:
- 5 jablek
- 120 g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce bramborového škrobu
- špetka mleté skořice
- trochu másla
Postup přípravy náplně:
Jablka nakrájejte na plátky, dejte do cedníku a nechte vykapat. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a lžíci másla a nechte zkaramelizovat. Do jablek přidejte citronovou šťávu, skořici a škrob a rozprostřete na těsto. Nalijte karamel. Na jablka dejte plátky druhé části těsta. Vytvořte mřížku. Těsto potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 170ºC. Po upečení posypte cukrem.