Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Také se vám urodilo velké množství jablek a nevíte, co s nimi? Upečte si luxusní buchtu. Jedná se o chutný jablečný koláč. Tyto recepty si určitě zamilujete.

Recept č.1 na dortovou formu

Suroviny pro přípravu těsta:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 100 g másla při pokojové teplotě
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody

Postup přípravy:

Obě mouky prosijte na vál, přidejte cukr, sůl a promíchejte. Vytvořte dolík a do něj dejte žloutek, vodu a změklé máslo. Rukama vypracujte těsto, které nechte půl hodiny v lednici. Před další prací jej nechte zvláčnět na pokojovou teplotu. Formu vymažte máslem. Těsto vyválejte a přeneste do formy.

Suroviny pro přípravu náplně:

  • 3 jablka oloupaná a zbavená jádřinců
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 50 g másla
  • meruňková zavařenina

Postup přípravy:

Jablka nakrájejte na plátky, dejte na placku, posypte cukrem a rozprostřete kousky másla. Pečete v předehřáté troubě na 180ºC. Po upečení můžete jablka potřít meruňkovou marmeládou.

Recept č.2 na dortovou formu

Suroviny pro přípravu těsta:

  • 350g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 2 lžic studené vody
  • špetka soli

1 vejce na potření těsta a cukr na posypání.

Postup přípravy:

Mouku prosijte do misky. Přidejte sůl, na kousky pokrájené máslo a vodu a vypracujte těsto. To rozdělte na dva stejné díly a nechte vychladnout v lednici alespoň půl hodiny. Nechte odležet při pokojové teplotě. Jeden z dílů rozválejte tak, aby bylo větší, než forma a přeneste jej do formy. Narovnejte i do krajů. Druhý díl vyválejte a nakrájejte na tenké proužky.

Suroviny pro přípravu náplně:

  • 5 jablek
  • 120 g cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • špetka mleté skořice
  • trochu másla

Postup přípravy náplně:

Jablka nakrájejte na plátky, dejte do cedníku a nechte vykapat. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte cukr a lžíci másla a nechte zkaramelizovat. Do jablek přidejte citronovou šťávu, skořici a škrob a rozprostřete na těsto. Nalijte karamel. Na jablka dejte plátky druhé části těsta. Vytvořte mřížku. Těsto potřete rozšlehaným vejcem. Pečte na 170ºC. Po upečení posypte cukrem.