Další

AKTUÁLNĚ: Propouštění v ČR je v březnu na spadnutí. Koho se nejvíc dotkne?

AKTUÁLNĚ: Propouštění v ČR je v březnu na spadnutí. Koho se nejvíc dotkne?

Rok 2024 stále nepřináší zmírnění recese. To se promítá i do ekonomické reality řady podniků. Chystají se tak propouštět. Kdo se musí o své zaměstnání obávat?

Propouští Škodovka i herní studia

Aktuální krize dopadá především na průmysl. O tom, že je celá sféra v ohrožení, což s sebou přináší také riziko propouštění, hovořil například v XTV energetický expert a někdejší šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček.

Ostatně první pověstné vlaštovky už se objevují. Snižovat počty zaměstnanců má i tuzemská automobilka Škoda. Ta momentálně zaměstnává 36 000 lidí. Nové zaměstnání si ale budou muset hledat řádově stovky z nich. V ohrožení je možná až 1 000 míst, uvádí server Novinky.

Informace o propouštění potvrdil i člen představenstva Martin Jahn. Společnost má zredukovat počet zaměstnanců o 3 %. Jako příčinu uvedly Novinky s odkazem na své zdroje významný růst mezd a nadstandardní bonusy, což vedlo ke zvýšeným nákladům firmy. A ty se už začínají promítat do její ekonomické situace.

Propouští se i v odvětví, kde se důsledky krize vyloženě neočekávaly. Herní průmysl rok od roku roste, přesto v březnu 2024 propouštěla řada studií. Podle odborníků je za to zodpovědná především snaha o expanzi. Snižování nákladů je žádoucí při snahách o investici. Mimo to je restrukturalizace nutná v rámci akvizic jinými společnostmi.

Krize se podepisuje i na školství

Masivní propouštění hrozí i ve školství. Úřadující ministr školství Mikuláš Bek již na podzim 2023 navrhl, že nová místa na školách jednoduše vznikat nebudou, jelikož se je kvalifikovanými kantory nedaří obsadit. Cílem je podle něj zakonzervovat stávající stav minimálního poměru žáků a učitelů, kdy konkrétně připadá 10 žáků na učitele.

Navíc se budou škrtat maximální počty hodin výuky, které školám proplácí stát neboli takzvaný PHmax. To má vést ke snížení počtu úvazků napříč základními a středními školami. Což znamená, že české školství přijde asi o 400 úvazků.

Hovořilo se taktéž o masivním propouštění nepedagogických pracovníků, jako jsou například kuchařky v jídelnách či uklízečky. Odboráři dokonce kvůli tomu neúspěšně jednali s pramiérem Fialou. V tomto směru se však krizi podařilo zažehnat, jelikož ministr potřebných 800 milionů korun ze státního rozpočtu na zaplacení asi 2 500 pozic nakonec zajistil.

Zdroje

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-skoda-auto-musi-propoustet-40460086

https://www.denik.cz/z_domova/skoly-propousteni-ucitelu-slucovani-trid-nedostatek-penez.html