Další

Nejhorší káva z českých supermarketů: nekupujete těchto 5?

Nejhorší káva z českých supermarketů: nekupujete těchto 5?

Nemůžeme vám říci, jaká konkrétní káva je nejhorší, protože toto hodnocení závisí na osobních preferencích každého člověka. Přesto ale můžeme upozornit na některé vlastnosti, které má nejhorší káva z českých supermarketů společné. Přinášíme vám seznam věcí, na které si při nákupu dejte pozor. 

1. Datum pražení

Při nákupu dávejte pozor na to, kdy byla káva pražena. V případě, že na obalu toto datum nemůžete najít, nebo není jasně čitelné, najděte jiný produkt, který tuto informaci nijak nezakrývá. Čím čerstvější káva je, tím lepší má chuť a tím výraznější je její aroma. 

2. Struktura

Možná jste nad tím nikdy nepřemýšlela, ale existuje rozdíl mezi mletou kávou a kávovými zrny. Zrnková káva je vždy o něco déle čerstvější než káva mletá. Proto, máte-li tu možnost, vždy se snažte koupit kávu v zrnech a umlít si ji doma. Můžete také poprosit prodejce kávy, aby zrna namlel přímo před vámi. Jen tak budete mít z kávy ten nejlepší chuťoví zážitek.

Zrna kávy v bílém šálku.

3. Obal

Kvalitní kávu poznáte, mimo jiné, tak, že má na svém obalu jednosměrný ventil, který umožňuje postupné uvolňování kyslíku, oxidu uhličitého nebo páry, aniž by se do obalu dostal vzduch a znehodnocoval kávu. Kávy v obalu bez tohoto ventilu mohou mít slabší aroma a horší chuť.

4. Umělé přísady

Najdete-li na obalu kávy informaci o tom, že při její výrobě byla použita nějaká umělá aromata a barviva, ihned ji odložte. Kvalitní káva nemá nic takového zapotřebí. Kávy, které jsou příliš parfémované, jsou známkou toho, že se výrobce snažil zakrýt její nedostatky v barvě, vůni i chuti.

5. Tmavá barva 

Příliš tmavá barva zrn může být známkou toho, že byla káva přepražená. Tento proces může změnit chuť a účinky kávy. Výsledný nápoj tak může být následně nepříjemně hořký a jeho barva nevýrazná. 

Mletá káva v papírovém kávovém filtru.

Nejhorší káva z českých supermarketů může být špatně balená, velmi dávno pražená nebo se její výrobce může snažit o překrytí špatné kvality přidáním umělých barviv a aromat. Chcete-li pít kvalitní kávu, která voní a skvěle chutná, vybírejte mezi osvědčenými značkami a vždy volte raději kávu v zrnech místo té mleté.