Nadšené kuchařky a milovnice pečení recept na tento „rychloperník“ jistě nadchne a to hned z několika důvodů. Je to velice rychlý recept a zabere vám maximálně 30 minut vašeho času, tudíž odpadne několikahodinové stání u plotny. Druhou výhodou je jeho jednoduchost. Tento recept zvládnou začátečnice, děti, i takové typy kuchařek, které nemají pečení zrovna dvakrát v lásce, ale domácí strávníci sladké vyžadují. A do třetice všeho dobrého! Tento recept není ani finančně náročný, což mnoha žen v dnešní době určitě ocení. Stačí vám pár ingrediencí, které se většinou najdou v každé domácnosti. Tak jdeme na to!
Co budeme potřebovat
Pomocníci
- jakákoliv vyšší pečící forma (je nutno brát v úvahu, že perník nabyde)
- tuk na vymazání, nebo pečící papír (pokud budete vymazávat pečící formu tukem, je dobré ji ještě vysypat strouhankou, nebo strouhaným kokosem)
- ruční mixér, kuchyňský robot, nebo jakékoliv náčiní na šlehání
Na těsto
- 3 hrnky polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze polohrubou mouku nahradit moukou špaldovou, celozrnnou, nebo žitnou)
- 2 hrnky cukru (pro zdravější verzi stačí dávku omezit na jeden hrnek cukru, nebo ho vyměnit za zdravější kokosový cukr)
- 2 vejce
- 3-4 lžíce kakaa (tmavé, holandské)
- 3/4 hrnku oleje
- 2 prášky do perníku
- citronovou kůru (není nutností, ale dodá perníku aroma)
Na polevu
Poleva na perník samozřejmě není nutností. Lze ho jíst jen tak samotný.
- tuk
- čokoláda na vaření
- zdobení – není nutností (barevné zdobení pro děti, rozdrcené ořechy, strouhaný kokos, fantazii se meze nekladou)
Náplň
Ani náplň není nutná. Ten, kdo má rád náplň, si může svůj perník naplnit v podstatě čímkoliv.
- povidla
- džem
- nutela
Postup
Jak již bylo zmíněno. Postup je velice rychlý a snadný.
- ingredience nemusíte nijak oddělovat, všechny ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těsto bez hrudek
- těsto následně vylijte na vymazanou, nebo pečícím papírem vyloženou, pečící formu a vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C
- pečte zhruba 25 minut, „hotovost“ těsta lze zkontrolovat pomocí špejle, kterou propíchneme nejvyšší místo, a pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo
- vychladlý perník rozkrojíme a promažeme
- navrch nalijeme polevu a dozdobíme
Dobrou chuť!