Recepty

Rychloperník bez vážení – tento recept vás nadchne

Rychloperník bez vážení – tento recept vás nadchne

Nadšené kuchařky a milovnice pečení recept na tento „rychloperník“ jistě nadchne a to hned z několika důvodů. Je to velice rychlý recept a zabere vám maximálně 30 minut vašeho času, tudíž odpadne několikahodinové stání u plotny. Druhou výhodou je jeho jednoduchost. Tento recept zvládnou začátečnice, děti, i takové typy kuchařek, které nemají pečení zrovna dvakrát v lásce, ale domácí strávníci sladké vyžadují. A do třetice všeho dobrého! Tento recept není ani finančně náročný, což mnoha žen v dnešní době určitě ocení. Stačí vám pár ingrediencí, které se většinou najdou v každé domácnosti. Tak jdeme na to!

Co budeme potřebovat

Pomocníci

  • jakákoliv vyšší pečící forma (je nutno brát v úvahu, že perník nabyde) 
  • tuk na vymazání, nebo pečící papír (pokud budete vymazávat pečící formu tukem, je dobré ji ještě vysypat strouhankou, nebo strouhaným kokosem)
  • ruční mixér, kuchyňský robot, nebo jakékoliv náčiní na šlehání

Na těsto

  • 3 hrnky polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze polohrubou mouku nahradit moukou špaldovou, celozrnnou, nebo žitnou)
  • 2 hrnky cukru (pro zdravější verzi stačí dávku omezit na jeden hrnek cukru, nebo ho vyměnit za zdravější kokosový cukr)
  • 2 vejce
  • 3-4 lžíce kakaa (tmavé, holandské)
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 prášky do perníku
  • citronovou kůru (není nutností, ale dodá perníku aroma)

Na polevu

Poleva na perník samozřejmě není nutností. Lze ho jíst jen tak samotný.

  • tuk
  • čokoláda na vaření 
  • zdobení – není nutností (barevné zdobení pro děti, rozdrcené ořechy, strouhaný kokos, fantazii se meze nekladou)

Náplň

Ani náplň není nutná. Ten, kdo má rád náplň, si může svůj perník naplnit v podstatě čímkoliv.

  • povidla
  • džem
  • nutela 

Postup

Jak již bylo zmíněno. Postup je velice rychlý a snadný.

  • ingredience nemusíte nijak oddělovat, všechny ingredience na těsto smíchejte a vyšlehejte z nich hladké těsto bez hrudek
  • těsto následně vylijte na vymazanou, nebo pečícím papírem vyloženou, pečící formu a vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C
  • pečte zhruba 25 minut, „hotovost“ těsta lze zkontrolovat pomocí špejle, kterou propíchneme nejvyšší místo, a pokud se těsto na špejli nelepí, je hotovo
  • vychladlý perník rozkrojíme a promažeme
  • navrch nalijeme polevu a dozdobíme

Dobrou chuť!