Milujete také jako my křupavé bramboráky? Pak zkuste nadýchanou a méně tučnou variantu do trouby. Recept znaly už naše babičky a nemohly si jej vynachválit jako chutnou večeři nebo lehký oběd.
Krkonošský kynutý bramborák
Krkonošská specialita, kynutý bramborák do trouby, je jednoduchou a chutnou obměnou klasických bramboráků. Kynutý bramborák se nepřipravuje ve formě placek smažených v tuku na pánvi, nýbrž se peče v pekáčku, nebo na plechu v troubě. Díky tomu se jedná o méně tučnou a dietnější variantu. Kynutí navíc zajistí, že výsledný bramborák bude úžasně nadýchaný a jemný. Příprava těsta vám zabere zhruba 20 minut a pečení dalších 60 minut.
Suroviny
Na 4 – 6 porcí si připravíme:
- 600 g brambor
- 180 ml mléka (případně vody)
- 1 lžičku cukru
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 160 – 200 g hladké mouky (dle potřeby)
- 2 – 3 stroužky česneku
- majoránku
- drcený kmín
- mletý pepř
- 2 lžičky soli
- 160 – 200 g polohrubé mouky (dle potřeby)
- čerstvou petržel na výsledné dozdobení (nemusí být)
- pekáček, tuk a strouhanku na jeho vymazání a vysypání
Pro vylepšení lze navíc přidat:
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 větší cibuli
- 200 g uzeného masa
Postup
- Pokud se rozhodneme vylepšit recept osmaženou cibulkou a uzeným masem, obě suroviny nejprve nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném sádle osmažíme cibulku, jakmile začne zlátnout, přidáme lehce opéct uzené maso.
- Brambory oškrábeme a nastrouháme najemno. Do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). Mezitím si vymažeme pekáček tukem a vysypeme strouhankou.
- Do velké mísy nasypeme nastrouhané brambory, vejce, mouku, prolisovaný česnek, koření a sůl. Lehce promícháme, přidáme vzešlý kvásek a případně také směs opečené cibulky a masa. Ochutnáme a můžeme ještě dosolit.
- Směs zpracujeme v těsto (mělo by být poměrně tekuté). Těsto nalijeme do připraveného pekáčku a necháme kynout asi 45 minut.
- Pekáček vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 200°C (těsto postupným ohříváním ještě dokyne). Pečeme přibližně 60 minut do červena. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!