Recepty

Luxusní bramboráky: Recept na kynutý zázrak

Luxusní bramboráky: Recept na kynutý zázrak

Milujete také jako my křupavé bramboráky? Pak zkuste nadýchanou a méně tučnou variantu do trouby. Recept znaly už naše babičky a nemohly si jej vynachválit jako chutnou večeři nebo lehký oběd.

Krkonošský kynutý bramborák 

Krkonošská specialita, kynutý bramborák do trouby, je jednoduchou a chutnou obměnou klasických bramboráků. Kynutý bramborák se nepřipravuje ve formě placek smažených v tuku na pánvi, nýbrž se peče v pekáčku, nebo na plechu v troubě. Díky tomu se jedná o méně tučnou a dietnější variantu. Kynutí navíc zajistí, že výsledný bramborák bude úžasně nadýchaný a jemný. Příprava těsta vám zabere zhruba 20 minut a pečení dalších 60 minut.

Suroviny

Na 4 – 6 porcí si připravíme:

  • 600 g brambor
  • 180 ml mléka (případně vody)
  • 1 lžičku cukru
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 160 – 200 g hladké mouky (dle potřeby)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • majoránku
  • drcený kmín
  • mletý pepř
  • 2 lžičky soli
  • 160 – 200 g polohrubé mouky (dle potřeby)
  • čerstvou petržel na výsledné dozdobení (nemusí být)
  • pekáček, tuk a strouhanku na jeho vymazání a vysypání

 Pro vylepšení lze navíc přidat:

  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 větší cibuli
  • 200 g uzeného masa

Postup

  1. Pokud se rozhodneme vylepšit recept osmaženou cibulkou a uzeným masem, obě suroviny nejprve nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném sádle osmažíme cibulku, jakmile začne zlátnout, přidáme lehce opéct uzené maso. 
  2. Brambory oškrábeme a nastrouháme najemno. Do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). Mezitím si vymažeme pekáček tukem a vysypeme strouhankou.
  3. Do velké mísy nasypeme nastrouhané brambory, vejce, mouku, prolisovaný česnek, koření a sůl. Lehce promícháme, přidáme vzešlý kvásek a případně také směs opečené cibulky a masa. Ochutnáme a můžeme ještě dosolit.
  4. Směs zpracujeme v těsto (mělo by být poměrně tekuté). Těsto nalijeme do připraveného pekáčku a necháme kynout asi 45 minut.
  5. Pekáček vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 200°C (těsto postupným ohříváním ještě dokyne). Pečeme přibližně 60 minut do červena. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!