Mezi podzimními recepty by určitě neměl chybět klasický jablečný koláč. Dnes si společně upečeme luxusní variantu s karamelem pro opravdové gurmány. Příprava je snadná a výsledkem je křehký a vláčný moučník, kterým uděláte dojem při jakékoliv příležitosti.
Jablečný koláč s karamelem
Základem sypaného koláče s jablky je křehký korpus, který se peče cca 30 minut v kulaté formě. Šťavnatou a lahodnou náplň tvoří kousky jablek s karamelem, voňavou skořicí a trochou aromatického alkoholu. Moučník chutná nejlépe až druhý den, když se v něm všechny chutě dokonale rozloží. Aby byl dezert co nejvláčnější, vybírejte šťavnatá jablka. Na ovonění se přidává lžíce calvadosu, třešňovice, nebo rumu. Celková doba přípravy je asi 60 minut.
Potřebné suroviny
Na jablečnou náplň si připravíme:
- 4 velká šťavnatá jablka (např. Golden Delicious)
- 100 g cukru krupice
- 30 g másla
- lžičku mleté skořice
- lžíci aromatického alkoholu (např. calvados, třešňovice, rum)
Na korpus budeme potřebovat:
- 1 vejce
- 80 g cukru krupice
- 100 g másla
- 280 g polohrubé mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
- kulatou formu o průměru 24 cm
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostičky. Na rozpálené pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Poté přidáme rozpustit máslo. Přisypeme kousky jablek a dobře promícháme. Přidáme skořici a opět zamícháme. Nakonec přilijeme calvados (třešňovici, rum…) a za stálého míchání necháme odpařit alkohol.
- Jablečnou směs odstavíme a dáme vychladnout. Mezitím se pustíme do těsta. Do misky dáme celé vejce a rozšleháme. Do vejce postupně zašleháme cukr, rozpuštěné máslo, mouku a nakonec kypřící prášek.
- Důkladným mícháním vytvoříme sypké těsto v konzistenci drobenky. Odebereme asi čtvrtinu těsta. Zbylé ¾ nasypeme do formy vyložené pečícím papírem a rovnoměrně rozvrstníme. Upěchujeme skleničkou po celém dně formy tak, aby se po obvodu vytvořil vyvýšený okraj.
- Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme náplň s jablky a posypeme odebraným zbytkem těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne. Dobrou chuť!