Další

Vyrobte si luxusní dušičkový věnec: Jednoduchý návod krok za krokem

Vyrobte si luxusní dušičkový věnec: Jednoduchý návod krok za krokem

Za dušičkový věnec už nemusíte utrácet. Zkuste si letos vyrobit luxusní dekoraci přesně podle svého vkusu. S naším podrobným návodem bude výroba věnce jednoduchá a výsledek zaručený.

1. Příprava pomůcek

Vazba věnce není žádnou vědou. Stačí jen znát pár vychytávek a mít připravený všechen potřebný materiál a pomůcky. Budete potřebovat:

  1. nůžky, nebo menší nožík
  2. tavnou pistoli (pokud se rozhodnete věnec dále dozdobovat šiškami apod.)
  3. vázací drátek
  4. korpus (lze koupit, nebo si jej můžete snadno vyrobit)
  5. přírodniny (větve jehličnanů a cesmíny, šišky, bukvice, nejrůznější sušené květiny a trávy, sušené šípky, makovice, kůra…) 
  6. další ozdoby (umělé rostliny, dekorativní dýničky, stuhy…)

Výběr přírodnin je pestrý a fantazii se meze nekladou. Pokud máte ráda zelenou klasiku z větviček jehličnanů, volte huňaté druhy jedlí, stříbrný smrk nebo túje. U túje ale počítejte s tím, že na dešti časem “zrezne”. Krásně vypadají také barevnější věnce se sušenými květinami (šípky, vratič, bylinky, řebříček a oranžových lampiónků physalis) nebo barevným listím. Vzrůstá také obliba tropických rostlin.

2. Výroba korpusu

Základem každého dekoračního věnce je pevný korpus. Ten můžete zakoupit už hotový například ze slámy v květinářství. Lze si jej ale také snadno vyrobit propletením a svázáním ohebných proutků do kruhu. Někdo dává přednost jeho uvití ze sušených stonků bylin, nebo ze slepených šišek. 

Běžná velikost základu se pohybuje mezi 20 – 40 cm v průměru. Pokud věnec vyrábíte poprvé, dejte přednost menšímu rozměru. A když už budete vědět jak na to, můžete si uvázat větší.

3. Vazba věnce a zdobení

Než se pustíte do práce, rozmístěte si zvolené přírodniny na zkoušku do kruhu. Zpravidla vždy vypadá nejlépe symetrický věnec, proto je dobré dávat podobné přírodniny do protilehlých stran. Do první vrstvy můžete upevnit vázacím drátkem krátké větvičky různých druhů jehličnanů a dozdobit druhou vrstvou přírodnin a stuh. Při vázání chvojí připevňujte větvičky postupně po řadách. 

Pokud se rozhodnete o modernější odlehčený věnec, nechte alespoň část korpusu odhalenou. Na korpus poté v dalších vrstvách připevněte tavnou pistolí sušené květiny, šišky a další přírodniny. Nakonec můžete přidat stuhy a další dekorace.