Recepty

Nejlepší nápady na zdravé snídaně: 3 recepty pro rok 2024

Nejlepší nápady na zdravé snídaně: 3 recepty pro rok 2024

Došly vám nápady na přípravu zdravých snídaní? Neustále opakujete staré osvědčené recepty, ale chcete vyzkoušet něco nového? Pak vyzkoušejte tři nejlepší recepty pro tento rok, které si prostě zamilujete!

  • pečená banánová ovesná kaše
  • míchané tofu
  • lívance z cottage sýra

Pečená banánová ovesná kaše

Ingredience:

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • ½ hrnků pekanových ořechů (volitelně)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky soli
  • 2 zralé banány
  • 1 ¾ hrnku mléka dle výběru
  • ¼ hrnku javorového nebo datlového sirupu
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Rozmačkejte banán, přidejte všechny ostatní suroviny a dobře promíchejte.
  3. Směs rozložte na plech s pečicím papírem.
  4. Pečte 40 až 45 minut, dokud povrch nezezlátne a ovesná směs ztuhne.
  5. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout alespoň 10 minut (nebo déle, aby textura úplně ztuhla).
  6. Před podáváním potřete vršek mandlovým máslem nebo arašídovým máslem a navrch dejte plátky banánu.

Míchané tofu

Ingredience:

  • 1 balení tofu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Tofu natrhejte na nepravidelné kousky. Vmíchejte olivový olej, kurkumu, sůl a pepř.
  2. Na pánvi nechte asi minutu rozvonět kmín a sušený česnek, pak vmíchejte tofu. Opékejte asi 5 minut za občasného míchání, dokud nezačne lehce hnědnout.

Tofu ala míchaná vajíčka můžete ozvláštnit přidáním zeleniny, např. cibule, papriky nebo baby špenátu.

Lívance z cottage sýra

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 balení cottage sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ hrnku mouky z ovesných vloček
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Rozšlehejte vejce, cottage a vanilkový extrakt.
  2. Po částech přidejte mouku a ostatní suché suroviny a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Opékejte lívance na sucho na nepřilnavé pánvi na střední plamen z obou stran do zlatova.

Podávejte ihned přelité medem, řeckým jogurtem a rozvarem z lesních plodů.