Máte rádi sladké zákusky po obědě? V tomto případě vyzkoušejte si doma udělat domácí medovník, který je nejen rychle, ale hlavně i chutný. Budou se vám sbíhat sliny už při čtení našeho článku. Pojďme se pustit do vaření a do trochy historie.
Co je medovník
Medovník patří mezi vrstvené dorty a skládá se z medového korpusu s krémovou náplní obvykle pokrytou ořechy a drobenkou ze zbytků upečeného těsta. Existuje mnoho receptů a variant tohoto dortu, ale hlavní přísadou je vždy med, který mu dodává onu charakteristickou chuť a vůni.
Ingredience na jednoduchý medovník
- 1 Hera
- 20 – 30 dkg cukru krystalu
- 3 lžíce medu
- 3 vejce
- 40 dkg hladké nebo polohrubé mouky
- Lžička sody nebo trocha prášku do pečiva
Krém:
- 1 kondenzované slazené mléko (karamelové)
- 1 máslo
Dejte do mísy Heru, cukr, med, vejce a dohromady ušlehejte. Pak přidejte mouku se sodou nebo práškem do pečiva. Zamíchejte a rozetřete na pečící papír. Stejnoměrně na dva plechy. Dejte péct na 7-15 minut. Poté nechte vychladnout. Okraje ořízněte a rozdrobte na drobky do misky. Ušlehejte slazené kondenzované mléko s máslem. Dvě třetiny krému dejte na jeden plát a druhým přiklopte. Nakonec zbytek krému natřete na vrchní plát a posypte drobky. Nechte chvíli zákusek ztuhnout v lednici a podávejte.
Historie medovníku
Podle ruské tradice tento koláč vytvořil v 19. století v Rusku mladý kuchař, když se snažil zapůsobit na carevnu Alžbětu Alexejevnu, manželku Alexandra I. Dezerty nápadně podobné medovníku jsou navíc tradiční a velmi oblíbené i v dalších zemích. Technologie pečení tradičních medových placek je přitom velmi stará a pochází od starověkých civilizací Egypta, Řecka a Říma. Trvalo staletí, než se tato sladkost přetvořila do různých národních receptů. Ve 12. století v Německu například medové koláče ochucené ořechy, kořením a sušeným ovocem pekly jeptišky.