V tomto článku si ukážeme nejjednodušší variantu pečení makronek, kterou zvládne každý. Tato varianta totiž nezahrnuje výrobu cukrového sirupu. Tak jdeme na to!
Ingredience
- 100 g vaječných bílků
- 1 g vinného kamene
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
- 80 g moučkového cukru
- 1–2 kapky gelového potravinářského barviva (volitelně)
- 125 g mandlové mouky
- 125 g moučkového cukru
Vyšlehejte sníh
Do bílků v pokojové teplotě přidejte vinný kámen a extrakt. Jakmile bílky zpění, zašlehejte 80 gramů cukru. Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Pokud chcete barevné makronky jemně gumovou stěrkou přimíchejte potravinářské barvivo.
Přidejte mouku a cukr
Pomalu po částech vmíchejte vyšlehané bílky do směsi přeseté mandlové mouky a cukru. Při míchání postupujte velmi opatrně, abyste neporušili strukturu vyšlahaného sněhu.
Test správně vymíchaného těsta
Správně vymíchané těsto poznáte nakreslením číslice 8, které by mělo v těstě být znatelné po dobu 10 sekund. Pokud to trvá déle, pokračujte v pomalém skládání těsta, abyste vypustili více vzduchu.
Tvoření makronek
Těsto na makronky nandejte do sáčku se střední kulatou koncovkou a na plech vytvořte makronky o průměru cca 3,5 cm. Pak několikrát bouchněte plechem o pracovní desku, aby praskly všechny vzduchové bubliny, a poté pomocí párátka praskněte všechny zbývající vzduchové bubliny.
Makronky nechte odležet, dokud nebudou suché a nebudou se navrchu lepit, což trvá obvykle 30–60 minut.
Pečení
Makronky pečte 13 minut v předem předehřáté troubě na 163 °C. Nechte je pak vychladnout na plechu po dobu 15 minut a poté je přesuňte na chladicí mřížku, aby pokračovaly v chlazení.
Plnění
Po vychladnutí jsou skořápky připraveny k plnění. Zvolit můžete náplň dle libosti, např. čokoládovou, malinovou nebo jinou, která bude třeba i ladit s barvou makronek.