Recepty

Makronky bez rozvaru: Recept v 6 krocích, který zvládne každý

Makronky bez rozvaru: Recept v 6 krocích, který zvládne každý

V tomto článku si ukážeme nejjednodušší variantu pečení makronek, kterou zvládne každý. Tato varianta totiž nezahrnuje výrobu cukrového sirupu. Tak jdeme na to!

Ingredience

  • 100 g vaječných bílků
  • 1 g vinného kamene
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1–2 kapky gelového potravinářského barviva (volitelně)
  • 125 g mandlové mouky
  • 125 g moučkového cukru

Vyšlehejte sníh

Do bílků v pokojové teplotě přidejte vinný kámen a extrakt. Jakmile bílky zpění, zašlehejte 80 gramů cukru. Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Pokud chcete barevné makronky jemně gumovou stěrkou přimíchejte potravinářské barvivo.

Přidejte mouku a cukr

Pomalu po částech vmíchejte vyšlehané bílky do směsi přeseté mandlové mouky a cukru. Při míchání postupujte velmi opatrně, abyste neporušili strukturu vyšlahaného sněhu.

Test správně vymíchaného těsta

Správně vymíchané těsto poznáte nakreslením číslice 8, které by mělo v těstě být znatelné po dobu 10 sekund. Pokud to trvá déle, pokračujte v pomalém skládání těsta, abyste vypustili více vzduchu.

Tvoření makronek

Těsto na makronky nandejte do sáčku se střední kulatou koncovkou a na plech vytvořte makronky o průměru cca 3,5 cm. Pak několikrát bouchněte plechem o pracovní desku, aby praskly všechny vzduchové bubliny, a poté pomocí párátka praskněte všechny zbývající vzduchové bubliny.

Makronky nechte odležet, dokud nebudou suché a nebudou se navrchu lepit, což trvá obvykle 30–60 minut.

Pečení

Makronky pečte 13 minut v předem předehřáté troubě na 163 °C. Nechte je pak vychladnout na plechu po dobu 15 minut a poté je přesuňte na chladicí mřížku, aby pokračovaly v chlazení.

Plnění

Po vychladnutí jsou skořápky připraveny k plnění. Zvolit můžete náplň dle libosti, např. čokoládovou, malinovou nebo jinou, která bude třeba i ladit s barvou makronek.