Máte chuť na zákusek, ale cukrárny se vám zdají předražené, nebo se snažíte zdokonalit své kulinářské dovednosti a hledáte inspiraci? Dezert Dalmatin, jak už samotný název napovídá, má více barev. Konkrétně se jedná o tmavou (čokládovou) a bílou (vanilkovou) barvu. Vespod dvoubarevná buchta a na ní stejně vyská vrstva čokoládového krému a na něm ušlehaná šlehačka. No nezní to báječně?
Suroviny
Celkově je třeba připravit 4 komponenty, aby vznikl Dalmatin. Jsou to dvě těsta pro buchtový základ, dále čokoládový krém a šlehačka. Pro ozdobu lze šlehačku postouhat hořkou čokoládou.
Na tmavé těsto budete potřebovat:
- 5 žloutků oddělených od bílku
- 5 lžic cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- 1,5 lžíce oleje
- 100 ml mléka
- 250 ml vlažného mléka nebo smetany
- 5 lžic polohrubé mouky
- půl pytlíku prášku do pečiva
Na světlé těsto budete potřebovat:
- 5 bílků
- 5 lžic cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1,5 lžíce oleje
- půl pytlíku prášku do pečiva
- 5 lžic polohrubé mouky
Krém:
- 1 litr mléka
- 3 pytlíky čokoládového pudinku
- lžíce kakaa
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 lžic cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- rum podle chuti
- 1 kostka másla (250g)
Ostatní:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- cukr dle chuti
Postup
Podle množství surovin se možná bude zdát, že se jedná o složitý recept, ale opak je pravdou.
- U bílého těsta se nejdříve musejí vyšlehat bílky s cukrem do pěny. Dále se přidá olej zároveň s trochou mouky. Poté se opatrně vmíchá zbytek prosáté mouky s práškem do pečiva.
- Pro tmavé těsto se vyšlehají žloutky s cukrem až vznikne témeř bílá pěna. Přidáme kakao a prosátou mouku a prášek do pečiva a olej stejným postupem jako u bílého těsta. Nakonec se vmíchá mléko.
- Takto připravená těsta se různě nalijí na plech vyložený pečícím papírem a dá se péct na 180 stupňů na cca 40 minut nebo dle potřeby. Po upečení se těsto zalije 250 ml teplého mléka, které dodá těstu šťavnatost. Pokud jste na sladké, nechte v mléce rozpustit lžíci cukru.
- Během chladnutí buchty si uděláme krém. Změklé máslo se utře s cukrem. Mléko, kakao a pudink se škrobem se smíchají, aby nevznikly hrudky a nechá se takto udělaná směs provařit, aby začala houstnout. Po uvaření se přikryje igelitovým pytlíkem, aby nevznikl škraloup a nechá se vychladnout. Po vychladnutí se za pomocí ručního šlehače smíchá s máslem a rumem. Vznikne lahodný krém, který se natře na vychladlou buchtu.
- Nyní už jen zbývá vyšlehat smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky a nanést vrstvu na čokoládový krém. Nakonec dozdobíme strouhanou černou čokoládou.