Recepty

Luxusní zákusek, se kterým zabodujete: extra čokoládový dort

Luxusní zákusek, se kterým zabodujete: extra čokoládový dort

Čekáte návštěvu a rádi byste se v roli hostitele tzv. blýskli? Chcete jim připravit nějaký opravdu luxusní zákusek, po kterém se jim budou dělat boule za ušima? Pak pro vás máme jeden lahodný tip, se kterým zaručeně uděláte dojem: extra čokoládový dort. Tenhle luxusní zákusek zachutná každému. Všichni přece milují čokoládu!

Recept na luxusní zákusek v podobě extra čokoládového dortu

Opravdu jen málokdo nemá rád čokoládu. Milují ji malí i velcí. Pokud se chcete ukázat v roli perfektního hostitele, připravte návštěvě dokonalý čokoládový dort, po kterém se budou olizovat až za ušima. Máme pro vás recept, se kterým se blýsknete.

Na přípravu čokoládového dortu budete potřebovat

Nejdříve si sepište seznam surovin, které jsou potřeba na přípravu korpusu:

  • 140 g hladké mouky
  • 170 g krupicového cukru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 75 g holandského kakaa
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 150 ml oleje
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vajíčka
  • 3 polévkové lžíce kávy
  • 50 g čokolády nalámané na kousky

Poté ještě suroviny potřebné na přípravu krému:

  • 300 g čokolády
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla

Postup přípravy

Připravit tenhle luxusní zákusek sice zabere trochu času, ale spolehněte se, že výsledek zaručeně bude stát za to. Nejdříve oddělte žloutky od bílků a bílky s trochou soli vyšlehejte do tuhého sněhu. Poté ve druhé misce smíchejte žloutky s cukrem, vyšlehejte je a přidejte k nim zakysanou smetanu, kávu, vanilkový cukr, kakao, prášek do pečiva a mouku. Všechno promíchejte.

Po částech a velmi opatrně přimíchejte vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec přidejte na kousky nalámanou čokoládu a naposledy promíchejte. Těsto nalijte do formy vymazané tukem a vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180°C a pečte cca 45 minut.

Mezitím si ze surovin na krém připravte krém, který dejte odpočinout do lednice. Po upečení nechte korpus vychladnout, poté ho dvakrát rozkrojte. Každou část namažte krémem, nezapomeňte krémem potřít i vršek a okraje dortu, pak dejte na půl hodiny do lednice. Poté ještě můžete stěrkou krém uhladit. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny v lednici.