Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Neděle bývá doba, kdy se schází u kávy celá rodina, kdy zveme na návštěvu své přátele. Určitě je chceme překvapit luxusním nedělním dezertem. Kterým nesáhneme vedle? Vyzkoušet můžeme třeba makronky. Tyto, původem francouzské, cukrovinky se podobají pusinkám. Pro jejich plnění se používá ganache, máslový krém, krém připravený z mascarpone nebo džem. Jejich příprava zase není tak náročná a můžeme si je připravit i několik dní dopředu. Pak už stačí je jen slepit.

Recept na makronky

Suroviny pro přípravu těsta – na 3 plechy

  • 110 g bílků pokojové teploty
  • 140 g mandlové mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 100 g cukru krupice
  • potravinářské barvivo, v případě, že chceme barevné

Postup přípravy:

Moučkový cukr smícháme s mandlovou moukou a směs promixujeme. Následně ji přesijeme přes jemné sítko do misky.

Z bílků ušleháme pevný sníh, postupně přisypáváme po 1/3 cukru krupice. Přidáme potravinářské barvivo a šleháme 6 minut. Následně silikonovou stěrkou vmícháme směs mandlové mouky a moučkového cukru – 2x zamícháme stěrkou dokola, 3x přetřepeme shora. Sypkou směs pečlivě vmícháme do bílků.

Na plech si dáme pečící papír, na který jsme nakreslili kolečka. Směs naplníme do zdobícího sáčku a vtlačujeme do předkreslených koleček. Jakmile máme zaplněný plech, 10x s ním bouchneme o linku, uniknou tak bublinky z těsta. Plechy necháme stát asi hodinu při pokojové teplotě. Směs by se měla přestat lepit. Následně předehřejeme troubu na 150ºC a pečeme asi 15 minut. Necháme vychladnout a plníme krémem.

Krém z mascarpone

Suroviny pro přípravu krému:

  • kelímek mascarpone
  • kelímek smetany 33%
  • moučkový cukr dle chuti

Postup přípravy krému:

Vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem, zašleháme mascarpone. Vzniklou směsí naplníme zdobící sáček. Slepujeme k sobě vždy dvě makronky.

Ganache z tmavé čokolády

Suroviny pro přípravu:

  • 100 ml smetany 33%
  • 200g čokolády – 100g mléčné a 100g s vyšším obsahem kakaa
  • 1 lžíce rumu

Postup přípravy:

Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a přidáme čokoládu. Řádně promícháme a přidáme rum. Necháme vychladnout do vhodné konzistence a slepujeme makronky.