Hledáte tip na luxusní sváteční dezert? Cheesecake se stane chuťovým i estetickým zážitkem pro vaše hosty. Jeho korpus tvoří rozdrcené sušenky a máslo, které pokrývá krémová vrstva se zdobením. Dobrou chuť!
Než se pustíme do pečení
Cheesecake (angl. sýrový dort) je lahodný dezert, který existuje v pečené i nepečené variantě. Tenký korpus se připravuje z rozdrcených nebo rozmixovaných sušenek a krémová vrstva z mascarpone, měkkého tučného tvarohu nebo jiného smetanového sýra. Dort se nechává přes noc odležet v lednici, a proto jej připravujeme den dopředu.
Hotový dezert se zdobí ovocem, čokoládovou polevou apod. Nejoblíbenějšími variantami jsou ovocný a čokoládový cheesecake, ale připravuje se také karamelový, dýňový aj. My si společně připravíme nejpopulárnější pečený cheesecake s ovocem.
Potřebné ingredience
Na dort si připravíme:
- 250 g BeBe sušenek
- 125 g másla
- 600 g smetanového sýra (mascarpone, pomazánkové másla, měkký tučný tvaroh, nebo jejich kombinace)
- 250 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 250 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- kulatou formu
Na finální zdobení budeme potřebovat:
- zakysanou smetanu
- čerstvé ovoce podle chuti (jahody, borůvky, maliny,…)
- 1-2 lžíce moučkového cukru
Postup krok za krokem
- V robotu nebo válečkem přes sáček rozdrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a zpracujeme v těsto. Dno kulaté formy vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem. Těsto namačkáme po dně formy, kterou poté dáme odležet do lednice.
- Rozehřejeme troubu na 200°C. Smetanový sýr vyšleháme do hladka, postupně zašleháme v tomto pořadí oba druhy cukrů, poté zakysanou smetanu a citronovou kůru, následně vejce a na konec žloutek. Krém nalijeme na vychlazený korpus a necháme 5 minut odstát.
- Dort vložíme do trouby a po 10 minutách snížíme teplotu na 110°C. Pečeme ještě dalších 20 minut, aniž bychom otevřeli troubu! Poté troubu vypneme, mírně pootevřeme a necháme cheesecake pomalu chytnout asi 2 hodiny.
- Vychladlý dort vyndáme, přikryjeme alobalem a necháme odležet v lednici přes noc. Před podáváním povrch potřeme zakysanou smetanou, ozdobíme čerstvým ovoce a zlehka pocukrujeme.