Recepty

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Luxusní nedělení dezert – Tímto receptem nesáhnete vedle

Hledáte tip na luxusní sváteční dezert? Cheesecake se stane chuťovým i estetickým zážitkem pro vaše hosty. Jeho korpus tvoří rozdrcené sušenky a máslo, které pokrývá krémová vrstva se zdobením. Dobrou chuť!

Než se pustíme do pečení

Cheesecake (angl. sýrový dort) je lahodný dezert, který existuje v pečené i nepečené variantě. Tenký korpus se připravuje z rozdrcených nebo rozmixovaných sušenek a krémová vrstva z mascarpone, měkkého tučného tvarohu nebo jiného smetanového sýra. Dort se nechává přes noc odležet v lednici, a proto jej připravujeme den dopředu.

Hotový dezert se zdobí ovocem, čokoládovou polevou apod. Nejoblíbenějšími variantami jsou ovocný a čokoládový cheesecake, ale připravuje se také karamelový, dýňový aj. My si společně připravíme nejpopulárnější pečený cheesecake s ovocem.

Potřebné ingredience

Na dort si připravíme:

  • 250 g BeBe sušenek
  • 125 g másla 
  • 600 g smetanového sýra (mascarpone, pomazánkové másla, měkký tučný tvaroh, nebo jejich kombinace)
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • kulatou formu 

Na finální zdobení budeme potřebovat:

  • zakysanou smetanu
  • čerstvé ovoce podle chuti (jahody, borůvky, maliny,…)
  • 1-2 lžíce moučkového cukru

Postup krok za krokem

  1. V robotu nebo válečkem přes sáček rozdrtíme sušenky, přidáme změklé máslo a zpracujeme v těsto. Dno kulaté formy vyložíme pečícím papírem a boky vytřeme máslem. Těsto namačkáme po dně formy, kterou poté dáme odležet do lednice.
  2. Rozehřejeme troubu na 200°C. Smetanový sýr vyšleháme do hladka, postupně zašleháme v tomto pořadí oba druhy cukrů, poté zakysanou smetanu a citronovou kůru, následně vejce a na konec žloutek. Krém nalijeme na vychlazený korpus a necháme 5 minut odstát.
  3. Dort vložíme do trouby a po 10 minutách snížíme teplotu na 110°C. Pečeme ještě dalších 20 minut, aniž bychom otevřeli troubu! Poté troubu vypneme, mírně pootevřeme a necháme cheesecake pomalu chytnout asi 2 hodiny.
  4. Vychladlý dort vyndáme, přikryjeme alobalem a necháme odležet v lednici přes noc. Před podáváním povrch potřeme zakysanou smetanou, ozdobíme čerstvým ovoce a zlehka pocukrujeme.
Cheesecake s ovocem si zamiluje každý