Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Brownies – vynikající a přitom jednoduché čokoládové řezy, které si zamilujete. Recept vznikl na počátku 20. století v USA, odkud se rozšířil do celého světa. Existuje v mnoha variantách, ale základ v podobě kvalitní čokolády zůstává stejný

Brownies stokrát jinak

Než se pustíme do samotné přípravy, seznámíme se s několika důležitými informacemi. Výhodou moučníku je jeho variabilita. Lze jej péct na plechu, stejně tak jako ve formě. Základním receptem jsou čokoládové brownies, které můžete podle chuti vylepšit přidáním čerstvého ovoce (borůvky, jahody, maliny,…), oříšků nebo kokosu. 

Existují i jiné varianty jako marcipánové brownies, nebo zdravější zeleninové varianty (například z cukety). Správně upečené brownies se vyznačují hutným vlhkým vnitřkem a suchým povrchem. Důležité je proto dbát na správnou dobu pečení.

Připravíme si…

My si společně upečeme osvědčenou klasiku – vláčné čokoládové brownies, které si můžete vylepšit přidáním ovoce. Budeme potřebovat:

  • 2 hrnky krupicového cukru (400 g) 
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky (190 g)
  • 1 hrnek másla (230 g)
  • 1 a ¼ hrnku kakaového prášku (160 g)
  • 2 tabulky hořké čokolády nakrájené na kousky (200 g)
  • 1 tabulka mléčné čokolády nakrájené na kousky (100 g)
  • 4 vejce
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • hlubší plech, nebo větší formu vyloženou pečícím papírem tak, aby papír přesahovat okraj

A jdeme péct…

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. V menším hrnci ve vodní lázni rozpustíme máslo. Vmícháme cukr, který necháme za stálého míchání rozpustit. Směs se nesmí vařit! Po cca 2 minutách vypneme.
  2. Směs nalijeme do velké mísy, přidáme kakao, vejce, vanilkový extrakt, sůl a důkladně promícháme (lze použít kuchyňského robota).
  3. V jiné misce smícháme mouku s kypřícím práškem a po lžících přidáváme spolu s nakrájenou čokoládou (a případně i ovocem) do směsi s máslem. Opět důkladně promícháme.
  4. Tuhé a lepkavé těsto rozetřeme na plech nebo do formy. Pečeme cca 30 minut. Dáme si pozor, abychom těsto nevysušili – uvnitř musí zůstat lehce vlhké!
  5. Vychladlý moučník nakrájíme, případně pocukrujeme, a můžeme podávat.