Chcete své blízké překvapit luxusní buchtou, kterou si zamilují? Upečte jim brownies. Jedná se o čokoládový moučník, který může být doplněný kousky čokolády, rozinkami nebo ořechy. Základ představuje třené těsto. Po upečení jej můžete polít čokoládovou polevou nebo pocukrovat moučkovým cukrem. Pro ozdobu použijte šlehačku nebo vanilkovou či smetanovou zmrzlinu a jako ideální nápoj je mléko. Domovinou tohoto luxusního zákusku jsou Spojené státy. Odtud se pak rozšířil do celého světa.
Recept č. 1
Suroviny pro přípravu:
- 350 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaové hmoty
- 250 g másla
- 3 vejce
- 250 g cukru krupice
- 85 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup přípravy:
Připravíme si vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo společně s čokoládou. Vejce vyšleháme společně s cukrem do husté pěny, kterou opatrně zamícháme do čokoládovo – máslové hmoty. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymícháme do hladkého těsta. To vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme asi 30 minut. Upečené brownies necháme vychladnout na plechu. Podáváme nakrájené na čtverečky a dozdobené šlehačkou nebo zmrzlinou. Můžeme posypat jemně mletými ořechy.
Recept č. 2
Suroviny pro přípravu:
- 250 g másla
- 300 g kvalitní hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
- 2 lžíce holandského kakaa
- špetka soli
- 6 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 250 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
Postup přípravy:
Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu. Kastrol odstraníme z vodní lázně a do vzniklé směsi přidáme kakao a oba cukry. Následně postupně vmícháme vejce, sůl a prosátou mouku. Vzniklé těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na povrch můžeme nasypat nadrcené ořechy nebo mandle. Pečeme 25 – 30 minut v předem vyhřáté troubě. Těsto během pečení stále kontrolujeme pomocí špejle. Mělo by tvořit vlhké drobné drobky, ale nemělo by barvit. Po upečení necháme vychladnout. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem nebo dozdobíme šlehačkou a jemně mletými ořechy.