Recepty

Luxusní bramboráky na tři způsoby

Luxusní bramboráky na tři způsoby

Klasické bramboráky jsou stálicí českých (a nejen českých) kuchyní. Recepty se liší kraj od kraje a mnohdy i rodina od rodiny. Připravovat je můžete jak smažením na pánvi, tak i pečením v troubě. Při pečení na jednu stranu získáte o něco zdravější variantu s menším množstvím tuku, na druhou stranu však mají bramboráky mnohem méně výraznou chuť.

Klasické bramboráky

Potřebné ingredience (vystačí asi na 10-12 ks, dle velikosti):

  • 750 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžičky drcené majoránky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře 

Příprava: 

Brambory umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Stlačte a slijte přebytečnou vodu. Přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Pokud je těsto chuťově nevýrazné, přidejte česnek a sůl. Bramboráky na pánvi vytvarujte do placiček a smažte na sádle či na oleji z obou stran do zlatova. Případně upečte v troubě na 200 stupňů, přibližně 20 minut (je nutno je hlídat).

Cuketové bramboráky

Potřebné ingredience (vystačí asi na 10-12 ks, dle velikosti):

  • 2 cukety
  • 5 stroužků česneku
  • 200 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 3 lžičky drcené majoránky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře 

Příprava: 

Cukety umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Posolte a nechte chvíli odstát, aby pustily vodu. Následně stlačte a  přebytečnou vodu slijte. Přidejte ostatní ingredience a směs důkladně promíchejte. Na pánvi či plechu tvarujte placičky a smažte/pečte jako klasické bramboráky z obou stran do zlatova.

Bylinkové bramboráčky

Potřebné ingredience (vystačí asi na 10-12 ks, dle velikosti):

  • 750 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře 
  • ½ lžičky kmínu
  • velká hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, majoránka, nať petrželky, pažitka, libeček)