Každá rodina má svůj tradiční recept na sekanou, který se dědí z generace na generaci. Občas je ale potřeba i trochu experimentu. Pokud hledáte tipy na domácí sekanou podle jiných receptur, můžete vyzkoušet sekanou, tak jak ji dělala už naše babička. Nechte se inspirovat.
Ingredience
- 1 kg vepřového masa (mletého nebo vepřovou plec)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- majoránka
- 1 lžičku sladké mletá paprika
- 2 rohlíky nebo větší hrst strouhanky
- Trošku mléka
- Muškátový oříšek
- Vepřová bránice
Postup
- Podle vašich preferencí kupte již namleté maso nebo si maso namelte sami doma. Doporučujeme mletí najemno, sekaná je pak mnohem chutnější.
- Rohlík namočte do mléka a nechejte změknout. Následně dejte do sekáčku a rozemelte na kaši společně s cibulí a česnekem.
- Do namletého masa přidejte sůl, pepř, vejce a rozmletou směs rohlíku a cibule s česnekem. Přidejte také koření, a to 1 čajovou lžičku sladké mleté papriky, hrst majoránky a pokud máte rádi, můžete nastrouhat také trochu muškátového oříšku.
- Směs masa a ostatních ingrediencí pořádně promíchejte. Ideálně maso promačkávejte rukama, aby se maso s rohlíkovou směsi dobře promíchalo.
- Připravte si plech nebo pečicí mísu, ve které budete péct sekanou. Rozložte na ni vepřovou bránici. Ta je k dostání v klasických masnách, a to i na objednání. Ačkoliv se vám tato ingredience může zdát podivná, je to právě bránice, která dá sekané nezaměnitelnou chu´t a šťavnatost.
- Mokrýma rukama z masa na plechu vytvořte požadovaný tvar sekané. Dejte si opravdu záležet, aby byla hladká. Ruky namáčejte i opakovaně, dokud nebude perfektní – zabráníte tak popraskání.
- Celou sekanou, pak zabalte do bránice a pečte na 200 °C po dobu přibližně 70 minut, dokud na povrchu nezezlátne.
- Podávejte s bramborovou kaší a okurkovým salátem.