Recepty

Co vařit o víkendu: 3 Nejoblíbenější omáčky. Zkuste tyto recepty!

Co vařit o víkendu: 3 Nejoblíbenější omáčky. Zkuste tyto recepty!

Omáčky představují v české kuchyni oblíbenou klasiku. Podávají se s houskovým či karlovarským knedlíkem, těstovinami nebo rýží. Pokud nevíte, co vařit o víkendu, nechte se inspirovat našimi recepty. Zaručeně neuděláte chybu.

Rajská omáčka

Suroviny pro přípravu:

  • hovězí maso
  • 1 velká cibule nakrájená na drobno
  • máslo
  • sůl dle chuti
  • hladká mouka na zahuštění
  • koření – hřebíček, bobkový list, kuličky nového koření, tymián, kuličky pepře, špetka mleté skořice
  • rajský protlak
  • cukr dle chuti
  • hovězí vývar

Postup přípravy:

Na másle zpěníme cibulku. Přidáme k ní koření a necháme provonět. Zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. K té vmícháme rajský protlak a ještě chvíli smažíme. Pak zalijeme vývarem a řádně provaříme. Přidáme cukr dle chuti. Mezi tím uvaříme hovězí maso, které servírujeme na talíř a poléváme omáčkou.

Guláš

Receptů na přípravu gulášů je celá řada. My vám přinášíme jeden z nich.

Suroviny pro přípravu:

  • hovězí kližka
  • cibule a česnek dle chuti
  • sladká paprika, gulášová paprika
  • sůl a pepř dle chuti
  • koření – majoránka, kmín, bobkový list
  • hladká mouka
  • máslo nebo sádlo

Postup přípravy:

Osmažíme cibulku do hodně tmavé barvy. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a opékáme ze všech stran. Zasypeme paprikami, osolíme, opepříme, přidáme koření, zalijeme vodou a dusíme do změknutí masa. Mezitím si připravíme jíšku z másla nebo sádla a hladké mouky. Ještě horkou jí vmícháme do guláše a povaříme. Přidáme utřený česnek a můžeme dochutit solí a pepřem.

Svíčková omáčka

Suroviny pro přípravu:

  • hovězí zadní
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • plnotučná hořčice
  • máslo
  • kousek uzené slaniny nebo špeku
  • koření – bobkový list, nové koření, kuličky pepře
  • mouka
  • smetana na šlehání 33 %
  • sůl
  • cukr

Postup přípravy:

Maso prošpikujeme špekem nebo slaninou a osolíme. Opečeme na másle a vyndáme na talířek. Na výpeku zpěníme cibuli a na hrubo nastrouhanou zeleninu. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Podlijeme vodou, přidáme hořčici, koření a maso a dáme do trouby. Pečeme dokud není maso měkké. Vyndáme jej z omáčky, odstraníme koření a zeleninu rozmixujeme. Vrátíme do vývaru, zahustíme smetanou a vrátíme i maso. Necháme přejít varem.