Pokud stále přemýšlíte nad tím, co vařit celý týden a už jste vyčerpali své nápady, přinášíme vám inspiraci na sladké i slané pokrmy.
Pondělí: Tvarohové knedlíčky s ovocným přelivem
Tento pokrm můžete dělat kdykoli během roku. Ovocný přeliv si připravíte ze sezónního ovoce se špetkou cukru a kořením – badyán, skořice, anýz nebo hřebíček.
Suroviny pro přípravu knedlíčků:
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vejce
- 2 hrnky hrubé mouky
Postup přípravy:
Všechny suroviny zpracujete v těsto, ze kterého tvarujete knedlíčky. Vložíte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Přelijete je ovocným rozvarem a můžeme podávat.
Úterý: Zapékané kuřecí plátky v petrželové marinádě
Kuřecí řízky lehce naklepete, potřete marinádou, vložíte do zapékací misky, zalijete smetanou a zapékáte.
Marináda:
- kysaná smetana
- obyčejná hořčice
- čerstvá petrželka na drobno nasekaná
- 2 stroužky jemně rozetřeného česnek
Středa: Mini langoše
Suroviny na těsto:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 2 kelímky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
Vypracujete těsto, vyválíte a vykrajujete menší kolečka. Smažíte na oleji. Potíráte rozpuštěným máslem s česnekem nebo kečupem a posypete strouhaným sýrem.
Čtvrtek: Dýňová polévka
Suroviny pro přípravu:
- dýně – hokaidó nebo máslová
- cibule
- olivový olej
- zeleninový vývar
- sůl
- smetana 31%
Postup přípravy:
Zpěníte cibulku, přidáte oloupanou a na drobno nakrájenou dýni zbavenou jádřince a chvíli opékáte. Podlijete vývarem, osolíte a vaříte do změknutí. Pak dýni rozmixujete, osolíte a zahustíte smetanou.
Pátek: Krevety s česnekem na víně
Suroviny pro přípravu:
- oloupané a očištěné krevety
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- trochu bílého suchého vína
- sůl dle chuti
- trochu másla
Postup přípravy:
Na olivovém oleji osmahnete česnek, přidáte krevety, osolíte, podlijete vínem a dusíme. Podáváte s rýží nebo toasty.
Sobota: Zapékaný lilek
Suroviny pro přípravu:
- 1 lilek na krájený na slabší kolečka
- rajčata nakrájená na kolečka
- parmezán
- provensálské koření
- olivový olej
Postup přípravy:
Zapékací misku lehce potřete olivovým olejem. Vyrovnáte do ní kolečka lilku. Na každé položíte kolečko rajčete, lehce okořeníte provensálským kořením, zasypete parmezánem. Vše zakápnete olivovým olejem a dáte zapéci.
Neděle: Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
Suroviny na přípravu:
- brambory oloupané a nakrájené na plátky
- brokolice nakrájená na menší kousky
- kuřecí maso nakrájené na nudličky
- sůl a pepř dle chuti
- smetana 3%
- sýr dle chuti – parmezán, gouda, plísňový
- máslo
Zapékací misku vymažete máslem, narovnáte vrstvu brambor, následuje osolené a opepřené maso, brokolice a vrstva brambor. Vše zalijete smetanou, posypete sýrem a dáte zapéci.