Recepty

Co vařit celý týden? Tipy na chutné recepty

Co vařit celý týden? Tipy na chutné recepty

Pokud stále přemýšlíte nad tím, co vařit celý týden a už jste vyčerpali své nápady, přinášíme vám inspiraci na sladké i slané pokrmy.

Pondělí: Tvarohové knedlíčky s ovocným přelivem

Tento pokrm můžete dělat kdykoli během roku. Ovocný přeliv si připravíte ze sezónního ovoce se špetkou cukru a kořením – badyán, skořice, anýz nebo hřebíček.

Suroviny pro přípravu knedlíčků:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 hrnky hrubé mouky

Postup přípravy:

Všechny suroviny zpracujete v těsto, ze kterého tvarujete knedlíčky. Vložíte je do vroucí vody. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Přelijete je ovocným rozvarem a můžeme podávat.

Úterý: Zapékané kuřecí plátky v petrželové marinádě

Kuřecí řízky lehce naklepete, potřete marinádou, vložíte do zapékací misky, zalijete smetanou a zapékáte.

Marináda:

  • kysaná smetana
  • obyčejná hořčice
  • čerstvá petrželka na drobno nasekaná
  • 2 stroužky jemně rozetřeného česnek

Středa: Mini langoše

Suroviny na těsto:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 kelímky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody

Vypracujete těsto, vyválíte a vykrajujete menší kolečka. Smažíte na oleji. Potíráte rozpuštěným máslem s česnekem nebo kečupem a posypete strouhaným sýrem.

Čtvrtek: Dýňová polévka

Suroviny pro přípravu:

  • dýně – hokaidó nebo máslová
  • cibule
  • olivový olej
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • smetana 31%

Postup přípravy:

Zpěníte cibulku, přidáte oloupanou a na drobno nakrájenou dýni zbavenou jádřince a chvíli opékáte. Podlijete vývarem, osolíte a vaříte do změknutí. Pak dýni rozmixujete, osolíte a zahustíte smetanou.

Pátek: Krevety s česnekem na víně

Suroviny pro přípravu:

  • oloupané a očištěné krevety
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • trochu bílého suchého vína
  • sůl dle chuti
  • trochu másla

Postup přípravy:

Na olivovém oleji osmahnete česnek, přidáte krevety, osolíte, podlijete vínem a dusíme. Podáváte s rýží nebo toasty.

Sobota: Zapékaný lilek

Suroviny pro přípravu:

  • 1 lilek na krájený na slabší kolečka
  • rajčata nakrájená na kolečka
  • parmezán
  • provensálské koření
  • olivový olej

Postup přípravy:

Zapékací misku lehce potřete olivovým olejem. Vyrovnáte do ní kolečka lilku. Na každé položíte kolečko rajčete, lehce okořeníte provensálským kořením, zasypete parmezánem. Vše zakápnete olivovým olejem a dáte zapéci.

Neděle: Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem

Suroviny na přípravu:

  • brambory oloupané a nakrájené na plátky
  • brokolice nakrájená na menší kousky
  • kuřecí maso nakrájené na nudličky
  • sůl a pepř dle chuti
  • smetana 3%
  • sýr dle chuti – parmezán, gouda, plísňový
  • máslo

Zapékací misku vymažete máslem, narovnáte vrstvu brambor, následuje osolené a opepřené maso, brokolice a vrstva brambor. Vše zalijete smetanou, posypete sýrem a dáte zapéci.