Chcete návštěvě nabídnout něco ke kávě, ale už téměř zvoní na dveře nebo máte jen chuť na dezert po slavnostním nedělním obědu? Zkuste tyto jednoduché šátečky z listového těsta, jablek a tvarohu, které zvládne i začátečník.
Ingredience
- 1 klasické balení listového těsta nebo 2 již vyválené
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 jablka
- 40 g cukru
- Skořice
- 15 g krupice
- Lžička citronové šťávy
- 1 vejce
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Nejprve si připravíme listové těsto. Pokud máte klasické těsto, rozválejte jej na tenký plát a rozkrájejte ho na stejně velké čtverce. Pokud si chcete ulehčit práci, doporučujeme koupit těsto již rozválené.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Abyste zabránili zhnědnutí, pokapejte jablka citronovou šťávou. Jablka podle chuti můžete posypat také skořicí.
- Tvaroh dobře smíchejte s cukrem a krupicí (ta natáhne vlhkost tvarohu a nerozmočí těsto).
- Na připravené čtverce těsta dejte část tvarohu a poskládejte jablka. Přidat můžete také pár oříšků nebo rozinek.
- Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, ale se vám lépe spojovaly. Nyní šátečky zabalte následujícím způsobem: vždy spojujte protější rohy do středu a pořádně stiskněte. Postupně prsty zmáčkněte všechny dírky, které vzniknou, abyste zabránili vytečení náplně při pečení.
- Jakmile budete mít všechny šátečky vytvarované, přeložte je na plech vyložený pečicím papírem. Jednotlivé šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem – budou se pak po upečení krásně lesknout.
- Takto připravené šátečky pečte v předem předehřáté troubě na 220 stupňů 15 -20 minut, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu.
- Po upečení posypte moučkovým cukrem a podávejte tuto křupavou dobrotu.
Tip na závěr
Pokud se vám nechce vytvářet jednotlivé šátečky, ze stejných ingrediencí můžete zabalit klasický štrúdl – ten bude ještě rychlejší!