Recepty

Co upéct z tvarohu a jablek: Výborné šátečky do 30 minut i s přípravou

Co upéct z tvarohu a jablek: Výborné šátečky do 30 minut i s přípravou

Chcete návštěvě nabídnout něco ke kávě, ale už téměř zvoní na dveře nebo máte jen chuť na dezert po slavnostním nedělním obědu? Zkuste tyto jednoduché šátečky z listového těsta, jablek a tvarohu, které zvládne i začátečník.

Ingredience

  • 1 klasické balení listového těsta nebo 2 již vyválené
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 jablka
  • 40 g cukru
  • Skořice
  • 15 g krupice
  • Lžička citronové šťávy
  • 1 vejce
  • Moučkový cukr na posypání

Postup

  1. Nejprve si připravíme listové těsto. Pokud máte klasické těsto, rozválejte jej na tenký plát a rozkrájejte ho na stejně velké čtverce. Pokud si chcete ulehčit práci, doporučujeme koupit těsto již rozválené.
  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Abyste zabránili zhnědnutí, pokapejte jablka citronovou šťávou. Jablka podle chuti můžete posypat také skořicí.
  3. Tvaroh dobře smíchejte s cukrem a krupicí (ta natáhne vlhkost tvarohu a nerozmočí těsto).
  4. Na připravené čtverce těsta dejte část tvarohu a poskládejte jablka. Přidat můžete také pár oříšků nebo rozinek.
  5. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, ale se vám lépe spojovaly. Nyní šátečky zabalte následujícím způsobem: vždy spojujte protější rohy do středu a pořádně stiskněte. Postupně prsty zmáčkněte všechny dírky, které vzniknou, abyste zabránili vytečení náplně při pečení.
  6. Jakmile budete mít všechny šátečky vytvarované, přeložte je na plech vyložený pečicím papírem. Jednotlivé šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem – budou se pak po upečení krásně lesknout.
  7. Takto připravené šátečky pečte v předem předehřáté troubě na 220 stupňů 15 -20 minut, dokud nebudou mít zlatohnědou barvu.
  8. Po upečení posypte moučkovým cukrem a podávejte tuto křupavou dobrotu.

Tip na závěr

Pokud se vám nechce vytvářet jednotlivé šátečky, ze stejných ingrediencí můžete zabalit klasický štrúdl – ten bude ještě rychlejší!