Recepty

Co s vařenými bramborami: 3 nejoblíbenější recepty roku 2024

Co s vařenými bramborami: 3 nejoblíbenější recepty roku 2024

Vařené brambory jsou univerzální přísadou, kterou lze využít k přípravě různých chutných pokrmů. Nejde jen o klasický přílohu, ale i základ pro různé saláty, polévky či předkrmy. Pokud máte doma vařené brambory a nevíte si rady, následující recepty vám poskytnou inspiraci, jak je využít.

Bramborový Salát s Křehkou Slaninou

Ingredience:

  • 4 středně velké vařené brambory
  • 100 g křehké slaniny
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • Sůl, pepř, nasekaný petržel

Postup:

Vařené brambory nakrájejte na menší kousky. Křehkou slaninu osmažte do křupava a nechte odkapat na papírovém ubrousku. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ve větší míse smíchejte brambory, křehkou slaninu a cibuli. Připravte si dresink z olivového oleje, octa, soli a pepře. Dressink vmíchejte do salátu a posypte nasekaným petrželem.

Bramborová Polévka se Smetanou a Křupavou Cibulkou

Ingredience:

  • 5 středně velkých vařených brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř, křupavá cibulka

Postup:

Cibuli nakrájejte na drobné kousky a společně s česnekem orestujte na oleji. Vařené brambory nakrájejte na menší kousky. Přidejte brambory do hrnce spolu s orestovanou cibulí a česnekem. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 15 minut. Polévku rozmixujte do hladka. Přidejte smetanu a dobře promíchejte. Dochutíte solí a pepřem. Před podáváním ozdobte křupavou cibulkou.

Bramborové Placky se Špenátem a Sýrem

Ingredience:

  • 4 středně velké vařené brambory
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g tvrdého sýra (např. parmazán)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • Olivový olej, sůl, pepř

Postup:

Vařené brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Špenát opláchněte, osušte a nasekejte na menší kousky. V míse smíchejte nastrouhané brambory, špenát, nastrouhaný sýr, vejce a strouhanku. Dochutíte solí a pepřem. Rozpalte olivový olej na pánvi. Ze směsi tvořte placky a opékejte z obou stran, dokud nejsou zlatavé.

Tyto recepty vám ukazují, že vařené brambory mohou být základem pro různé chutné pokrmy. S trochou kreativity a fantazie se dají využít ke vzniku jídel plných chuti a živin. Buďte kreativní a vytvořte si své vlastní recepty s vařenými bramborami!