Recepty

Božský štrúdl: Vyzkoušejte recept inspirovaný babím létem

Božský štrúdl: Vyzkoušejte recept inspirovaný babím létem

Sezóna jablek právě začíná a s ní přichází také ideální čas k pečení voňavého štrůdlu. Nejspíš už máte ve sbírce několik receptů, není ale od věci překvapit blízké novým moučníkem, nebo jeho inovací. Vyzkoušejte štrůdl s ořechy a rozinkami, který chutná přesně jako z vídeňské kavárny.

O receptu

Jablečný závin neboli štrůdl je jeden z nejtypičtějších moučníků české kuchyně. Původní recept přitom vznikl v Rakousku na konci 17. století. Štrůdl se připravuje z více druhů těsta – a to z kynutého, taženého nebo tradičně z listového těsta. 

My si společně upečeme štrůdl s ořechy a rozinkami z jednoduchého taženého těsta. Celková příprava vám zabere asi 1,5 hodiny. Protože se těsto před dalším zpracováním dává odležet do lednice, je možné si jej připravit den předem.  

Potřebné suroviny

Na těsto si připravíme:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 2 žloutky
  • 8 lžic vody
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • vanilkový lusk (semínka nebo pár kapek extraktu)
  • špetka soli

Na jablečnou náplň budeme potřebovat:

  • 8 ks větších jablek
  • 8 lžic cukru krupice
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 200 g najemno nasekaných vlašských ořechů
  • 200 g sušených rozinek

Ingredience na dokončení:

  • 2 vejce
  • mandlové plátky
  • moučkový cukr

Postup přípravy

  1. Na vál vysypeme hladkou mouku, do které prsty nadrobíme studené máslo. Přidáme cukr, vodu, žloutky, ocet, vanilku, citronovou kůru a sůl. Ze surovin rukama uhněteme tuhé těsto.
  2. Těsto poté zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu (nebo přes noc) v lednici. Před zpracování necháme těsto asi 20 min v pokojové teplotě.
  3. Mezitím si oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. V jedné misce smícháme cukr, skořici a nasekané vlašské ořechy, v druhé jablka s rozinkami.
  4. Připravíme si velký plech, který vyložíme pečícím papírem. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  5. Těsto rozdělíme na polovinu (nebo na čtvrtiny – lze udělat buď 2 velké, nebo 4 menší záviny) a vyválíme do obdélníkového plátu.
  6. Do středu každého plátu vždy nasypeme úměrnou část směsi z cukrem, kterou překryjeme směsí s jablky. Těsto zavineme, přemístíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky.
  7. Pečeme 30 – 40 min, dokud nebude těsto dozlatova. Vychladlý štrůdl před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!