Recepty

Tohle nikdy nedělejte při vaření vajec, varoval proti tomu známý šéfkuchař!

Tohle nikdy nedělejte při vaření vajec, varoval proti tomu známý šéfkuchař!

Tento známý šéfkuchař se proslavil nejen svým kulinářským uměním, ale také tím, že varoval před špatným způsobem vaření vajec. Zdůraznil, že pokud nebudete při vaření postupovat správně, budou mít vejce nepříjemnou chuť a nebudou vypadat hezky. Jak ale vejce správně vařit, abyste dosáhla toho nejlepšího výsledku? Tohle nikdy nedělejte při vaření vajec, varoval proti tomu známý šéfkuchař, Gordon Ramsay!

Vejce nevařte příliš dlouho

Gordon Ramsay v médiích už několikrát zdůraznil, že je důležité nevařit vejce příliš dlouho. Převařený žloutek dodá vejcím pachuť, která vám je může doslova zprotivit. Seznamte se s následujícími kroky, které vám pomohou připravit ta nejlepší vejce!

Celá a rozbitá vejce s metličkou.
  1. Vyberte co nejčerstvější vejce, o kterých je známo, že se po uvaření snadněji loupou. 
  2. Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu a vejce do ní vložte, až bude mít voda přibližně pokojovou teplotu. Zabráníte tím popraskání skořápek. 
  3. Vejce vařte v osolené vodě, která usnadní loupání vajec a zvýrazní jejich chuť. Vejce obsahují sůl, a když je vaříte v neosolené vodě, sůl se z nich vyvaří. 
  4. Poté, co vejce vložíte do vody, vařte je přibližně 9 minut. Tím získáte středně tvrdá vejce. Pokud je chcete mít velmi tvrdá, vařte je 12 minut. 
  5. Po uvaření vejce ochlaďte tak, že je okamžitě přesunete do ledové vody. Můžete použít také studenou vodu obsahující led. Díky tomuto postupu vejce nepřevaříte a budou se vám lépe olupovat.
  6. Jakmile vejce zchladnou, vrhněte se na loupání. Začněte od nejširšího konce, kde můžete najít vzduchovou kapsu. Po jejím odstranění se vám bude zbytek skořápky lépe sundávat a snížíte tím také riziko roztržení bílku. 
Uvařená chladící se vejce ve vodě.

Dlouhé vaření – tohle nikdy nedělejte při vaření vajec, varoval proti tomu známý šéfkuchař, Gordon Ramsay, který také doporučil správný postup vaření vajíček. Ten vám umožní připravit dokonalá, středně tvrdá, vejce, která oloupete raz dva.