Kvalita masa nejen ze supermarketu závisí na mnoha faktorech, a to včetně způsobu chovu zvířat, jejich stravy, následného zpracování masa a v neposlední řadě také na správném způsobu skladování. Nejhorší maso ze supermarketu může být proto spojeno s několika hlavními příčinami. Jaké to jsou?
Nízká kvalita chovu
Maso zvířat, která byla chována v nehumánních nebo nezdravých podmínkách, může mít nižší kvalitu. Často přeplněné zvířecí farmy a používání antibiotik může ovlivnit chuť i strukturu masa, které jako spotřebitel v supermarketu zakoupíte. Nicméně, do tohoto odvětví běžný zákazník nevidí a nezbývá, než se spoléhat na to, že daný supermarket má vysokou kvalitu chovu – obvykle jsou tyto informace dostupné na etiketách s masem.
Problémy se zpracováním
Nízká kvalita masa může také souviset se způsobem, jakým je maso zpracováváno. Přidávání konzervantů, barviv a umělých látek sice prodlouží čerstvost masa, ale ve finále může negativně ovlivnit celkovou kvalitu a jako spotřebitelé se můžete cítit oklamáni.
Dlouhá doba skladování
Souvisí s předchozím bodem, kdy jsou k masu přidávány konzervanty, aby déle vydrželo „čerstvé“. Avšak maso, které bylo skladováno příliš dlouho nebo nevhodným způsobem, může ztratit nejen svou čerstvost, ale především také očekávanou kvalitu. To vše může samozřejmě vést ke zhoršení chuti masa.
Špatné hygienické podmínky
Hygienické podmínky během výrobního procesu a skladování hrají klíčovou roli. Pokud jsou totiž nedostatečné či dokonce špatné, může to vést k možné kontaminaci masa různými bakteriemi a riziku vzniku infekčních onemocnění u spotřebitelů masa. Nejčastějším rizikem je přenos salmonelózy. Je proto důležité při zpracování masa ve vaší kuchyni také dodržovat hygienické zásady práce s masem a nepoužívat jedno prkénko nebo jeden nůž na všechny suroviny.