RecenzeRecepty

Vaření v pomalém hrnci: Zkoušíme hrnec Russell Hobbs 24180-56

Vaření v pomalém hrnci: Zkoušíme hrnec Russell Hobbs 24180-56

Pomalé vaření se stává v kuchyni stále oblíbenějším způsobem přípravy masových vývarů, gulášů i dalších pokrmů z masa. I když v mnohém zastane sporák nebo trouba, tak je praktické mít k ruce tzv. elektrický pomalý hrnec, který prakticky uvaří za vás. Stačí do něho dát potřebné ingredience, zapnout to a nechat několik hodin pracovat.

Na současném trhu narazíte na celou řadu pomalých hrnců v různých cenových kategoriích. Liší se od sebe nejen designem, ale také funkcemi, jimiž disponují, a dalšími vlastnostmi, jako je příkon nebo objem. V naší recenzi se budeme věnovat elektrickému pomalému hrnci Russell Hobbs 24180-56.

Obsah balení

Pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 je prodáván v pevné papírové krabici, která je dostatečně bytelná, aby ho uchránila před poškozením během dopravy k zákazníkovi a od něho až k němu domů na stůl do kuchyně.

V balení najdete samotný pomalý hrnec a krabičku s křídou. To je vše. Nic dalšího ani nepotřebujete. Jeho hmotnost je o něco vyšší, a to kvůli keramické nádobě. Celkem hrnec váží 4,14 kg. Při manipulaci s ním je třeba zvýšené opatrnosti, aby se nádoba nerozbila.

Pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 tvoří:

  • Varná nádoba z keramiky v černé barvě
  • Vnější obal z kartáčované nerezové oceli s topným tělesem a manuálním termostatem
  • Přívodní kabel dlouhý 65 cm
  • Skleněná poklička

Používání a výsledky používání

Pomalý hrnec je výborným pomocníkem pro přípravu chutných masových vývarů, luštěnin, zeleniny, marmelád. Protože se v něm pokrmy připravují při teplotě sotva dosahující bod varu, mezi 95 až 98 °C, nedochází k ničení vitamínů. Jídlo je tedy zdravější a také chutnější.

Pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 má keramickou nádobu o objemu 3,5 litru. Je proto vhodný do domácností, ve které žijí dvě až čtyři osoby. V pohodě v něm uvaříte masový vývar na oběd pro 4 strávníky.

Keramická nádoba se vloží do hliníkového vnějšího obalu s topným tělesem. Do ní naskládáte vše, z čeho budete vařit vývar – maso, kořenovou zeleninu, koření, sůl. Vody se dává maximálně do tři čtvrti objemu. Nádobu přikryjete skleněnou pokličkou a na termostatu nastavíte režim vaření. 

Ty jsou u pomalého hrnce Russell Hobbs 24180-56 dva:

  • –  Pro tradiční pomalé vaření v rozmezí 8 až 10 hodin
  • –  Pro rychlejší vaření v rozmezí 4 až 5 hodin.

Pak ještě můžete na termostatu nastavit udržování teploty. Tento režim však neslouží k ohřevu potravin.

Do plného varu se voda v keramické nádobě dostane asi po 3 hodinách při režimu 2. Velkou výhodou pomalého hrnce je to, že si sám teplotu reguluje, takže se není třeba o nic starat – ani do dolévání vody. Té vyvře při menším varu během 8 hodin používání zanedbatelné množství. 

Protože pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 nemá funkci automatického vypnutí jako některé jiné modely, je třeba ho mechanicky vypnout.

Někteří uživatelé nechávají pomalý hrnec pracovat přes noc. Večer do něho naskládají ingredience a ráno už mají pokrm hotový. Je to jedna z možností, jak hrnec používat a využívat přitom levnější noční elektrický proud.

Co nás nejvíce zaujalo

Pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 má hezký, elegantní design v černé barvě. Bude se určitě hodit do moderně zařízené kuchyně stejně jako do té klasické nebo v rustikálním stylu. Při práci udržuje malý var. Nastavení termostatu je jednoduché. Asi nejlepší je ovšem výsledek. Masový vývar stál opravdu za to. 

Nedá se vůbec srovnat s tím, který je připravován běžně na sporáku. Polévka z pomalého hrnce je chutnější, s plnění chutí. Maso je uvařené doměkka a téměř se rozpadá, zatímco zelenina není rozvařená a dá se krásně do vývaru potom nakrájet.

Co nás nejvíce zklamalo

Asi největším zklamáním je délka přívodního kabelu, 65 cm je dost málo. V tom výrobce zbytečně moc šetřil. Hrnec tak musí být přímo u zdroje elektrického proudu. Není to ale nic, co by tak moc vadilo jeho činnosti, nebo ji nějak negativně ovlivňovalo.

Napájecí kabel mohl být delší

Závěr

Pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 je praktickou vychytávkou do kuchyně, pokud mát rádi silné masové vývary. Jeho ovládání je snadné, stačí nastavit manuální termostat do daného režimu. Množství polévky je z něho tak akorát na jeden oběd a možná, že jedna dvě porce ještě zůstanou na druhý den. Příjemné je, že se po uvedení hrnce do chodu není třeba už dále o nic starat a výrobek sám polévku uvaří.

Hrnec má příkon jen 145 W, takže není náročný na spotřebu elektřiny. Provoz elektrické trouby je 4x dražší, a plyn dokonce 10x. I když se v pomalém hrnci připravuje jídlo delší dobu, tak stále vychází jeho provoz levněji.

Pomalý hrnec Russell Hobbs 24180-56 se v obchodech prodává za cenu asi 620 korun. Tato cena je optimální s ohledem na to, co hrnec dokáže.