Každá správná kuchařka má svou knihu receptů, na které nedá dopustit. Takovouto knihu má určitě i vaše babička a určitě v ní jsou i vanilkové rohlíčky. Zajímá vás, jak upéct ty nejchutnější rohlíčky? Tady je recept z babiččiny kuchařky. Pokud ho vyzkoušíte, budete mít doma vanilkové rohlíčky, které se vám rozplynou na jazyku.
Potřebné ingredience
Připravte si 300 gramů hladké mouky, 40 gramů moučkového cukru, 200 gramů másla, 2 žloutky. Potřebovat budete také 100 gramů vlašských ořechů, 2 balíčky vanilkového cukru a trochu citronové kůry.
Speciální tip pro vás: Kupte bio citróny, které nemají chemicky ošetřenou kůru.
Příprava těsta
Mouku nejprve prosyjte a poté ji smíchejte s cukrem (moučkovým i vanilkovým). Přidejte namleté vlašské ořechy, žloutky a citrónovou kůru. Ze všech surovin vypracujte rukama těsto, zabalte ho do fólie a dejte ho odpočinout do ledničky. Tam by mělo zůstat přes noc.
Jak vytvořit vanilkové rohlíčky
Z těsta udělejte váleček o průměru asi 3 cm a z válečku pak odkrajujte stejně velké dílky. Ty pak trochu rozválejte a vytvarujte do tvaru rohlíčků.
Rohlíčky dávejte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Po vyndání z trouby obalte rohlíčky v míse s moučkovým cukrem. Pozor, rohlíčky jsou velmi křehké.
Vylepšení pro zkušené kuchařky
Pokud nepatříte mezi kuchařky začátečnice, vanilkový cukr nekupujte, ale vyrobte si ho doma. Rohlíčky budou ještě lepší. Jak na to? Máte celkem tři možnosti. První je nejpomalejší, další dvě jsou o něco rychlejší.
- Celý vanilkový lusk dejte do sklenice, zasypte cukrem a sklenici zavřete. Čekejte 2-3 týdny, než vanilkový lusk cukr provoní.
- Rozřízněte tobolku vanilky, vyndejte ven semínka a prázdný lusk vložte do skleničky s cukrem a nechte odstát.
- Rozřízněte lusk, vyndejte semínka a prázdný lusk nakrájejte na kousky a spolu se semínky pak promíchejte s cukrem. Vše zavřete do skleničky. Pozor, nakonec je třeba cukr prosít.