Losos je jedna z nejoblíbenějších ryb současnosti. V restauraci ji rodiče nezřídka kdy objednávají i svým ratolestem. Ne každý si na něj však troufá doma. Příprava lososa ale rozhodně není nic těžkého. V podstatě se vůbec nemusíte obávat, že byste maso nějak zkazili.
Suroviny
- Filet z lososa
- Máslo
- Citron
- Sůl, pepř a bylinky
- Brambory či batáty
- Olivový olej
Jak na oběd hotový raz dva
Losos v troubě na pečícím papíru je obvyklým způsobem jeho přípravy. Pokud ale chcete dosáhnout šťavnatějšího masa, můžete použít i uzavíratelnou skleněnou pečící mísu.
Na menší plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem umístěte filety z lososa. Máte-li filety s kůží, můžete ji odříznout. Nutné to ale není.
Filety dobře osolte a velmi lehce opepřete. Jestli nejste velcí fanoušci pepře nebo jídlo připravujete pro děti, pepř můžete i zcela vynechat.
Citron ideálně v bio kvalitě pečlivě omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Na každý kus masa dejte přibližně dvě kolečka podle jeho velikosti.
Z másla ukrojte několik tenkých plátků a ty opět položte na lososa.
Posypte bylinkami nebo obložte čerstvým rozmarýnem.
Vložte do trouby a pečte přibližně na 180 °C zhruba 15 minut podle tloušťky masa a výkonu vaší trouby.
Příloha
Vhodnou přílohou jsou batátové hranolky či americké brambory, které oboje vytvoříte velice jednoduše. Batáty či brambory zbavte slupek a nakrájejte na kousky dle libosti. Krátce povařte, přesuňte do vhodného pekáčku, posypte bylinkami a zakápněte pár kapkami olivového oleje. Pečte spolu s lososem.
Losos v troubě na pečícím papíru je také velmi dobrý s klasickou bramborovou kaší, kterou můžete vylepšit, pokud místo mléka a másla přidáte trochu smetany ke šlehání. Výsledek vás jistě mile překvapí.