Klasické bramboráky jsou stálicí českých (a nejen českých) kuchyní. Recepty se liší kraj od kraje a mnohdy i rodina od rodiny. Připravovat je můžete jak smažením na pánvi, tak i pečením v troubě. Při pečení na jednu stranu získáte o něco zdravější variantu s menším množstvím tuku, na druhou stranu však mají bramboráky mnohem méně výraznou chuť.
Klasické bramboráky
Potřebné ingredience (vystačí asi na 10-12 ks, dle velikosti):
- 750 g brambor
- 4 stroužky česneku
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 4 lžíce mléka
- 3 lžičky drcené majoránky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Stlačte a slijte přebytečnou vodu. Přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte. Pokud je těsto chuťově nevýrazné, přidejte česnek a sůl. Bramboráky na pánvi vytvarujte do placiček a smažte na sádle či na oleji z obou stran do zlatova. Případně upečte v troubě na 200 stupňů, přibližně 20 minut (je nutno je hlídat).
Cuketové bramboráky
Potřebné ingredience (vystačí asi na 10-12 ks, dle velikosti):
- 2 cukety
- 5 stroužků česneku
- 200 g hladké mouky
- 4 vejce
- 3 lžičky drcené majoránky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
Příprava:
Cukety umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Posolte a nechte chvíli odstát, aby pustily vodu. Následně stlačte a přebytečnou vodu slijte. Přidejte ostatní ingredience a směs důkladně promíchejte. Na pánvi či plechu tvarujte placičky a smažte/pečte jako klasické bramboráky z obou stran do zlatova.
Bylinkové bramboráčky
Potřebné ingredience (vystačí asi na 10-12 ks, dle velikosti):
- 750 g brambor
- 4 stroužky česneku
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky kmínu
- velká hrst nasekaných čerstvých bylinek (bazalka, majoránka, nať petrželky, pažitka, libeček)