Překvapte své blízké luxusním nedělním dezertem v podobě ovocného dortu s náplní. Základ představuje piškotové těsto. Pro přípravu krému můžete použít různé ingredience. Některé z nich vám přinášíme v našem receptu. Povrch dortu pak dozbíme kousky čerstvého ovoce.
Piškotové těsto
Suroviny pro přípravu na jedno vejce:
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce polohrubé mouky
- špetka prášku do pečiva
Postup přípravy:
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, do kterého přidáme moučkový cukr, stěrkou vmícháme žloutky a na závěr zlehka vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo dortovou formu a upečeme. Na dortovou formu postačí piškot ze tří vajec, chceme-li jej prokrojit jako dort, tak z pěti. Na klasický plech 6 – 7 vajec.
Krémy
Na piškotové těsto můžeme použít různé krémy.
Krém z tvarohu
Suroviny pro přípravu:
- 1,5 tvarohu
- 150 g změklého másla
- moučkový cukr dle chuti
- vanilkový cukr
- 1/2 plechovky Salka
Postup přípravy:
Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do vyšlehané pěny přidáme tvaroh a Salko a řádně promixujeme. Potíráme jím piškotové těsto.
Krém z pudinku
Suroviny pro přípravu:
- vanilkový nebo smetanový pudink
- mléko
- máslo
- moučkový cukr
Postup přípravy:
Uvaříme vanilkový nebo smetanový pudink a necháme jej vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny s moučkovým cukrem a postupně do něj vmícháváme pudink.
Krém z mascarpone
Suroviny pro přípravu:
- kelímek mascarpone
- smetana ke šlehání
- 100 g cukru moučky
Postup přípravy:
Ušleháme smetanu, vmícháme do ní moučkový cukr a přidáme mascarpone.
Zdobení
Krém natřeme na piškotové těsto a dozdobíme ovocem. Použít můžeme sezónní druhy. Ideální jsou borůvky, jahody, ostružiny, maliny. Chybu však neuděláme ani s nektarinkami, hroznovým vínem, pomeranči nebo kiwi. Záleží jen na tom, jaké druhy ovoce upřednostňujeme. Pokud pečeme těsto v dortové formě, můžeme jej rozkrojit a promazat krémem.