Další

V neděli se mění čas: 3 tipy díky kterým to na sobě nepoznáte ani ve vyšším věku

V neděli se mění čas: 3 tipy díky kterým to na sobě nepoznáte ani ve vyšším věku

V neděli 29. října nás čeká přechod na zimní čas. Obecně platí, že se s touto změnou vyrovnáváme hůře, než s přechodem na letní čas. Jaký vliv má na nás změna času a jak si rychle zvyknout i v pozdějším věku?

Kdy se mění letní a zimní čas?

Každou poslední neděli v březnu a říjnu nás čeká změna času, nepopulární přežitek z minulých dob. Zatímco zjara jsme si museli posunou hodinky o 60 minut dopředu, nyní nás čeká opačný postup. Změna letního času na zimní se uskuteční v neděli 29. října v 3:00 ráno, kdy se hodiny posunou o hodinu zpět. Noc ze soboty na neděli proto bude o hodinu delší. Podle zimního času budeme fungovat následujících pět měsíců, až do 31. března 2024.

Jaký má vliv na naše tělo?

Změna času má na naše psychické i fyzické zdraví nemalý vliv. Nejvíce ohroženou skupinou jsou starší ročníky, menší děti a jedinci trpící na chronická onemocnění a oslabenou imunitu. Časový posun narušuje spánkový rytmus, což má vliv na pocity únavy, nesoustředěnost, snížení imunity i fyzické výkonnosti. U citlivých jedinců se mohou objevit bolesti hlavy či stres. Typický je výskyt většího množství dopravních nehod, potratů, infarktů, úrazů a dokonce i sebevražd.

Jak se se změnou vyrovnat?

Přechod na zimní čas je pro člověka horší než na letní. Je totiž méně světla, což má neblahý vliv na psychiku. Obvykle trvá jeden týden, než si na nový čas zvykneme. Jak se dá se změnou vyrovnat co nejrychleji? Zde jsou tři tipy:

  1. Na neděli si nic neplánujte:  Při změně času buďte doma, nikam necestujte a nezvěte k sobě návštěvy. První den spěte tak dlouho, kolik budete potřebovat a řiďte se jen svými biologickými hodinami. Nesledujte hodinky a dopřejte si klidový režim.
  2. Dopřejte si před spaním relaxaci: Pokud se obáváte zhoršeného usínání, naučte se před spaním uklidnit. Napusťte si třeba horkou vanu, zaposlouchejte se do relaxační hudby nebo vyzkoušejte meditaci.
  3. Vsaďte na pohyb: Být aktivní je lékem na mnohé neduhy. Nevyhýbejte se proto v následujících dnech svým oblíbeným aktivitám. Choďte se projít, zaběhejte si, jděte si zacvičit, jak jste zvyklá. Zdravý pohyb vás příjemně unaví a pomůže vám rychleji usnout.