Další

3 tipy jak na houby: Vyzkoušejte naše tipy kam vyrazit a jak je zpracovat

3 tipy jak na houby: Vyzkoušejte naše tipy kam vyrazit a jak je zpracovat

Češi jsou národem vášnivých houbařů. A není také divu. Naše vlast totiž nabízí ideální podmínky pro růst hub. Navíc jsou houby zdravé a dodávají skvělou chuť řadě pokrmů. Kde lze najít bohatý úlovek a jak jej nejlépe zpracovat?

Kam vyrazit na houby?

Houbařských rájů se na našem území nachází bezpočet. Houby podle druhu rostou v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích. Nalézt je ale můžete i na kraji pole či cesty. Mezi vyhlášené houbařské lokality patří:

  • Střední Čechy – Brdy, Křivoklátsko, Český Kras
  • Vysočina – Melechov, Žďárské vrchy, okolo Pacova
  • Jižní Morava – Bukovinka, Ždánický les
  • Jižní Čechy – Šumava, Třeboňsko, Vodňansko, Slepičí hory
  • Jizerské hory – okolí vodních nádrží a Ještědu, Osečná
  • Krkonoše – okolí Benecka a Rokytnice nad Jizerou
  • Beskydy – okolí přehrady Šance, v blízkosti Lysé hory
  • Jeseníky – okolí Lázní Jeseníka a Rejvízu, les Šumná
  • Západní Čechy – Broumovsko, Domažlicko

Kde je v lese hledat?

V jakou denní dobu do lesa vyrazíte, není rozhodující, protože houby nevyrostou přes noc, nýbrž během několika dní. Pokud si ale přivstanete, stihnete projít větší úsek lesa. Hledejte především na jihozápadně až severozápadně orientovaných svazích.

Houby preferují vlhko a teplo. V tuto roční dobu se rády ukrývají v dolinách, kde je vlhko a jsou zde chráněny před větrem. Příhodné podmínky jim nabízí také hustý porost. Bohatá bývají i stanoviště, která přes den vyhřívají sluneční paprsky, jako jsou louky a okraje lesa.

Jak houby zpracovat?

Ze zpracováním úlovku je potřeba začít už v lese. Na místě každý kus lehce očistěte od nejhrubších nečistot a rozkrojte, jestli není červivý. Houby ideálně zpracujte ještě tentýž den. Doma houby dočistěte nožíkem a pokud jste tak neučinili už v lese, oddělete klobouky od nohou. Poté houby roztřiďte podle potřeby a nakrájejte. Jestliže se rozhodnete pro sušení, houby neomývejte, pouze je nakrájejte na tenké plátky. 

Další možností je zamražení. Před uložením hub do mrazáku je krátce povařte v osolené vodě, poté nechte zchladit ve vodní lázni, okapte a osušte. Houby lze také zavařit či naložit do kyselého láku. Skvěle se hodí jako dochucovadlo do omáček, polévek, ale i salátů. Mražené či jinak konzervované vám vydrží do další houbařské sezóny.