Další

Nevyhazujte pecku z avokáda, vypěstujte z ní pokojovku. Zkuste naše tipy!

Nevyhazujte pecku z avokáda, vypěstujte z ní pokojovku. Zkuste naše tipy!

Víte, co je hruškovec přelahodný? Za málo známým názvem se skrývá rostlina, na které roste avokádo. A právě tento dekorativní stromek si můžete pomocí našich tipů snadno vypěstovat ze zralé pecky. Jak to provést a jak o rostlinu pečovat prozradíme v následujícím článku.

 Avokádový stromek

Avokádovník neboli hruškovec přelahodný (Persea americana) pochází z Mexika, odkud se rozšířil do mnoha koutů světa. V našich podmínkách tento košatý stromek s krásnými listy dorůstá maximálně do výšky 2 metrů a bohužel neplodí. I tak ale bude krásnou ozdobou vašeho pokoje a v létě i terasy.

Příprava pecky

Hruškovec lze poměrně snadno vypěstovat z pecky avokáda zakoupeného v obchodě. Vybírejte hodně zralý a dobře vyvinutý plod. Nejčastěji je k dostání avokádo typu Fuerte (tvar hrušky a zelená slupka) nebo Haas (tmavá hrbolatá slupka). Avokádo rozkrojte napůl, vyjměte pecku, zbavte ji zbytku dužiny a umyjte pod tekoucí vodou. 

Vypěstování ve vodě

Klíčení pecky ve vodě je nejpopulárnějším způsobem pěstování. Po obvodu pecky zapíchněte 3 – 4 párátka. Pecku položte špičkou nahoru na sklenici, kterou naplníte vodou tak, aby se jí dotýkal jen spodek pecky. Avokádo nechte naklíčit na světlém místě s teplotou okolo 25°C. Obden vyměňujte vodu a omývejte pecku od povlaku. Avokádo klíčí pomalu až 8 týdnů. Jakmile se kořen rozroste a vyrazí první lístky, můžete semenáček přemístit do květináče.

Vypěstování v půdě

Jednodušší variantou je pěstování avokáda přímo v květináči. Použijte lehký substrát pro pokojové rostliny a dobrou drenáž pomocí keramzitu či štěrku. Pecku zasaďte do půdy tak, aby polovina se špičkou čněla nad povrch. Zeminu udržujte neustále vlhkou. Pro urychlení klíčení překryjte nádobu igelitovým sáčkem, nebo fólií.

Péče o rostlinu

Vzhledem k tomu, že hruškovec nemá specifické požadavky na složení půdy, můžete jej pěstovat v klasickém substrátu pro pokojové rostliny. Aby rostlina prospívala, potřebuje stanoviště s dostatkem slunečního světla a dobře propustnou půdu. Se zaléváním to nepřehánějte, ať neuhnívají kořeny! Zpočátku avokádovník rychle roste a vyžaduje častější přesazování. Košatění korunky docílíte průběžným zaštipováním. Přes léto můžete rostlinu umístit na zahradu, nebo na terasu.