Pokud máte chuť na něco šťavnatého a lehkého, zkuste tento úžasný jablečný koláč na plech podle receptu našich babiček. Je snadný na přípravu, vláčný a zároveň křehký. A má jen jedinou nevýhodu, nejlépe chutná druhý den – do té doby jej však jen těžko ubráníte!
Suroviny
Koláč se skládá ze tří vrstev. Spodní a svrchní vrstvu tvoří linecké těsto, mezi které se vkládá silná vrstva ze strouhaných jablek zpevněných vanilkovým pudinkem ve formě prášku.
Na těsto si připravíme:
- 400 hladké mouky
- 250 g másla nebo tuku na pečení
- 1 balení prášku do pečiva
- 5 lžic moučkového cukru
- 8 lžic mléka
Na náplň budeme potřebovat:
- 1 kg jablek
- 2 balení vanilkového pudinku
- 1 balení vanilkového cukru
- 10 lžic krupicového cukru
Dále budeme potřebovat:
- velký plech s vyšším okrajem
- pečící papír nebo tuk a hrubou mouku na vymazání
- vejce nebo máslo na potření
Postup přípravy
- Dopředu si z lednice vyndáme máslo, nebo tuk na pečení, aby změkl.
- Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka omyjeme, zbavíme slupek a jádřince a najemno nastrouháme. Ve velké míse promícháme jablka s vanilkovým pudinkem a 10 lžícemi krupicového cukru.
- Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou. Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Odvážíme si 400 g hladké mouky, kterou nasypeme na vál. Přisypeme kypřící prášek a promícháme. Do směsi dále přidáme změklý tuk, 5 lžic moučkového cukru a 8 lžic mléka.
- Ze směsi vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na dvě poloviny. První díl rozválíme na velkou placku a opatrně ji rozložíme na připravený plech.
- Těsto na plechu rovnoměrně posypeme jablečnou náplní. Rozválíme i druhou polovinu těsta a přikryjeme s ní vrstvu náplně.
- Nakonec těsto potřeme rozšlehaným vejcem nebo rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, dokud těsto nezezlátne.
Servírování
Vychladlý koláč můžeme ozdobit moučkovým cukrem se skořicí a domácí šlehačkou. Koláč nejlépe chutná druhý den po upečení – jablka se v těstě rozleží a koláč je vláčnější. Bohužel tak dlouho většinou nevydrží. Dobrou chuť!