Recepty

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Luxusní buchta: Dnešní recept, který si zamilujete

Pokud máte chuť na něco šťavnatého a lehkého, zkuste tento úžasný jablečný koláč na plech podle receptu našich babiček. Je snadný na přípravu, vláčný a zároveň křehký. A má jen jedinou nevýhodu, nejlépe chutná druhý den – do té doby jej však jen těžko ubráníte!

Suroviny 

Koláč se skládá ze tří vrstev. Spodní a svrchní vrstvu tvoří linecké těsto, mezi které se vkládá silná vrstva ze strouhaných jablek zpevněných vanilkovým pudinkem ve formě prášku. 

Na těsto si připravíme:

  • 400 hladké mouky
  • 250 g másla nebo tuku na pečení
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 8 lžic mléka

Na náplň budeme potřebovat:

  • 1 kg jablek
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 10 lžic krupicového cukru

Dále budeme potřebovat:

  • velký plech s vyšším okrajem
  • pečící papír nebo tuk a hrubou mouku na vymazání
  • vejce nebo máslo na potření 

Postup přípravy

  1. Dopředu si z lednice vyndáme máslo, nebo tuk na pečení, aby změkl. 
  2. Mezitím si připravíme jablečnou náplň. Jablka omyjeme, zbavíme slupek a jádřince a najemno nastrouháme. Ve velké míse promícháme jablka s vanilkovým pudinkem a 10 lžícemi krupicového cukru.
  3. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  4. Odvážíme si 400 g hladké mouky, kterou nasypeme na vál. Přisypeme kypřící prášek a promícháme. Do směsi dále přidáme změklý tuk, 5 lžic moučkového cukru a 8 lžic mléka.
  5. Ze směsi vypracujeme hladké těsto a rozdělíme jej na dvě poloviny. První díl rozválíme na velkou placku a opatrně ji rozložíme na připravený plech. 
  6. Těsto na plechu rovnoměrně posypeme jablečnou náplní. Rozválíme i druhou polovinu těsta a přikryjeme s ní vrstvu náplně.
  7. Nakonec těsto potřeme rozšlehaným vejcem nebo rozpuštěným  máslem. Pečeme v předehřáté troubě tak dlouho, dokud těsto nezezlátne. 

Servírování

Vychladlý koláč můžeme ozdobit moučkovým cukrem se skořicí a domácí šlehačkou. Koláč nejlépe chutná druhý den po upečení – jablka se v těstě rozleží a koláč je vláčnější. Bohužel tak dlouho většinou nevydrží. Dobrou chuť!