Další

Děti z minulého manželství: Jak si k nim najít vztah?

Děti z minulého manželství: Jak si k nim najít vztah?

Rozvod manželství bývá velmi těžkým obdobím pro odcizující se partnery, zejména pokud spolu mají také děti. Ty rozchod rodičů vnímají vlastní zkreslenou optikou velkých emocí, jimž zpravidla ještě nerozumí (zvláště jsou-li ve věku, kdy už jsou schopné vše vnímat, ale ještě se od toho dostatečně nedistancovat). Přichází-li do rovnice navíc třetí osoba – nový partner či partnerka některého z rodičů, nemusí být pro ně jednoduché si k dětem nalézt rychle cestu a mít s nimi pozitivní vztahy. Co tedy dělat, aby se vše usnadnilo?

Pozitivní vztah k dětem partnera

Na to, jakým způsobem se bude vyvíjet vztah nového partnera rozvedené matky nebo otce k jejich dětem, má vliv celá řada faktorů vyplývajících jednak z celé situace, ale také z rozpoložení dětí. Jiným způsobem budou k novému partnerovi přistupovat děti předškolního věku, školáci a náctiletí – věk dítěte by tak měl být prvním specifikem, podle kterého správný přístup volit. Velký vliv může mít také vzájemný věkový rozdíl, zda má nový partner či partnerka vlastní děti či jak dlouho od rozvodu začal jejich vztah s rodičem. Jinak budou děti nového partnera vnímat pár měsíců po odloučení rodičů a jinak pár let.

Jakými prostředky budovat vztah k dítěti partnera

Zatímco způsob, jakým bude k dítěti přistupovat, tedy se k němu chovat, komunikovat s ním a přispívat k jeho výchově je podle těchto faktorů odlišný, samotné činnosti, jež podpoří budování vztahu k dítěti, jsou v podstatě vždy totožné. Důležité je dítěti ukázat, že má nový partner či partnerka zájem o jeho život, záleží jim na něm a je pro ně důležité, aby spolu vycházeli. Ideální je proto trávit spolu co nejvíce času.

Pořádejte společné výlety

Výlety jsou zábavné a poučné a pomáhají nejen poznávat, jak se lidi chovají mimo své běžné prostředí, ale i v náročnějších situacích. Při výletech či společných dovolených mívají děti plnou pozornost dospělých, kteří se o ně starají, což jim vyhovuje, a proto, že se často jedná o netradiční trávení času, více si je pamatují.

Mluvte o jejich problémech

K dítěti buďte citliví – pokud vidíte, že je smutné nebo nazlobené, snažte se s ním mluvit. Nenechávejte je se svými emocemi samotné, i když jste je nezpůsobili vy. Tímto způsobem získáte jejich důvěru a budou se na vás obracet jako na skutečného rodiče.

Buďte k nim spravedliví a vychovávejte je

Dítě vždy pozná, když se někdo snaží si je získat materiálně, a často toho také využívá, ale vaše vztahy to nepodpoří. Pokud chcete mít k dítěti správný vztah, musíte jej začít vhodným způsobem vychovávat (ideálně ve shodě s vaším partnerem). To nejdůležitější, co byste jim měli věnovat, je čas.