Další

Syndrom podvodníka: Proč tím trpí hlavně starší ženy?

Syndrom podvodníka: Proč tím trpí hlavně starší ženy?

Už jste slyšely o syndromu podvodníka (imposter syndromu)? Jedná se psychický jev, při kterém má člověk pocit, že si své úspěchy nezaslouží. Daný člověk pochybuje o sobě, pochybuje o svých znalostech, dovednostech, talentu. Zároveň se bojí, že přijde okamžik, kdy bude odhalen jako podvodník. Žije tak v neustálém strachu. To vše může vést až k depresím nebo syndromu vyhoření.

Syndrom podvodníka nebo spíše podvodnice?

Syndromem podvodníka trpí častěji ženy než muži, a to většinou v souvislosti s prací nebo školou. Syndrom podvodníka se ale u žen objevuje i v oblasti vztahů a v neposlední řadě i v souvislostí s rolí matky.

Ženy mohou mít pocit, že se na vysokou školu dostaly jen díky tomu, že měly štěstí. Mohou se domnívat, že mezi vrcholný management se řadí omylem a že už brzy si někdo všimne, že tam nemají co dělat. V některých případech se ženám zdá, že si nezaslouží svého partnera a neustále přemýšlí nad tím, zda s nimi není jen proto, aby nebyl úplně sám. Výjimkou není ani situace, kdy si ženy připadají jako podvodnice hned v několika oblastech najednou.

Syndrom podvodníka a starší ženy

Asi nejčastěji trpí syndromem podvodníka ženy na vysokých pracovních pozicích. Ženy, které studovaly, budovaly kariéru a staly se úspěšnými. Přesto o sobě neustále pochybují. Důvodů, proč tomu tak je, je několik. Na vině jsou především genderové stereotypy a patriarchát, ve kterém stále žijeme. Ženy, které trpí syndromem podvodnice, mívají také často rodiče nebo partnera, který je neustále kritizuje a shazuje. Ženy nakonec uvěří tomu, co neustále slyší. Uvěří, že nejsou dost dobré.

Především starší ženy byly v dětství vychovávány podle genderových stereotypů. Bylo jim vštěpováno, že se musí starat o domácnost, dobře se vdát, stát se matkami. Uspět v profesním světě pro ně bylo obtížné, nebyly v tom příliš podporovány svým okolím. Navíc vysoké pozice byly obsazeny hlavně muži. Když se na ně tyto ženy dostaly, dostavil se u nich pocit, že jsou někde, kam vlastně nepatří.