Znáte to, vaříte oběd a chcete ho trochu víc dochutit. Sáhnete po pepři a chilli a najednou vám ujede ruka a říkáte si, že je to v pohodě. No jenže není a vy běžíte se zchladit mlékem a čímkoliv co je po ruce. A teď si představte, že to nebylo nejpálivější jídlo na světě.
Phaal kari
Pokrm pochází z Indie a ti, kteří se pokouší sníst tohle ohnivé monstrum, které je považováno za nejvíce ostré jídlo na planetě, často musí podepsat formulář, který chrání restauraci v případě problémů. Obsahuje známou papričku Bhut jolokia, která se řadí mezi nejpálivější papriky na světě.
Co Phaal kari obsahuje
Pochází z indických restauraci ve Spojeném království. Jeho základem je jehněčí maso s přídavkem rajčat, zázvoru, česneku, chilli prášku, rajčatového protlaku, koření garam masala, mletého kmínu a koriandru, pískavice, cibule, ale hlavně 3 Bhut Jolokia papričky. Není divu, že tento pokrm vám zatopí pod kotlem, když má paprička 1 000 000 SHU
Co s vámi dělá velmi ostré jídlo
U zdravých lidí ostré jídlo pravděpodobně nezpůsobí poruchy zažívacího traktu. Pálivé papričky obsahují rostlinný alkaloid Kapsaicin, který je zodpovědný za pálivost. Zaktivují se na jazyku receptory bolesti a tepla. Kapsaicin přiměje mozek, aby si myslel, že došlo skutečně ke změně teploty v těle a tělo se snaží ochladit například: pocením, rychlým dýcháním a zvýšením produkcí slin, hlenu a slz. Pro mírnější pálení je vhodné mléko, lžíce zmrzliny nebo avokádo. Cca po 20 minutách vás tento pocit přejde.
Tabulka stupně pálivosti papriček
Pálivost se udává ve Scovilleovy stupnice (SHU), která odpovídá přítomnému Kapsaicinu
Jednotka SHU | Paprička |
2 200 000 | Carolina Reaper |
2 009 231 | Trinidad Moruga Scorpion |
1 041 427 | Bhut Jolokia |
100 000 – 350 000 | Habanero |
2 500 – 8 000 | Jalapeño |